Rob's kookboek

Zalm met mosterdsaus

Bereidingstijd
  • 50 minuten
Oventijd
  • 15 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 4 moten verse zalm van 150 à 200 gram per stuk
  • 1 eetlepel slaolie
  • 4 hardgekookte eieren
  • 1 tube ansjovisboter
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 blikje ansjovisrolletjes
  • 30 g roomboter
  • 35 g bloem
  • 250 ml droge witte wijn
  • 250 ml kruidenbouillon
  • 1 citroen
  • 1 eetlepel Hollandse mosterd
  • zout
  • peper uit de molen
  • 2 eetlepels koffieroom of room
Wijntip
  • Dit vis gerecht vraagt om een wijn van goede kwaliteit: een stevige, droge witte wijn, bijvoorbeeld een droge Riesling of Chablis.
Tip van de kok
  • Aardappelpuree al dan niet opgespoten met de spuitzak en verse jonge worteltjes zijn heerlijk bij deze zalmschotel.
  • Weer heel anders maar ook bijzonder geslaagd is zalm met spinazie of witlof.
  • Neem in plaats van mosterdsaus een frisse saus met dille, peterselie en dragon.
  • Laat diepvries zalmmoten eerst ontdooien voor verdere verwerking.

Deze heerlijke vis wordt door de fijne saus en de gevulde eieren een opvallende en feestelijke visschotel.

Bereidingswijze
  1. Spoel de moten zalm met lauwwarm water af.
  2. Dep ze droog met keukenpapier.
  3. Bestrijk de ovenschaal dun met olie en leg er de moten zalm in.
  4. Snijd aan de bovenkant ½ deel van de eieren af.
  5. Wip het eigeel eruit.
  6. Spoel de eieren af en leg ze ondersteboven op een doek.
  7. Laat ze uitlekken.
  8. Leg de zeef op de kom en wrijf de eierdooiers met de bolle kant van een lepel door de zeef.
  9. Roer de dooiers met de ansjovisboter en de mayonaise tot een gladde massa.
  10. Doe het mengsel in de spuitzak en vul de holle eieren ermee.
  11. Beleg ieder gevuld eitje met een ansjovisrolletje.
  12. Zet ze koel weg.
  13. Schuif het rooster in het midden van de oven.
  14. Verwarm de oven of grill voor op 220°C.
  15. Smelt op een laaggedraaide warmtebron de boter.
  16. Roer de bloem met de gesmolten boter tot een roux en laat deze enkele minuten heet worden.
  17. Giet de wijn en de kruidenbouillon in de steelpan en breng dit mengsel aan de kook.
  18. Schenk de wijnbouillon in de vuurvaste ovenschaal.
  19. Plaats deze op het rooster in de voorverwarmde oven.
  20. Laat de zalm zonder deksel 5 minuten in de oven staan.
  21. Snijd de citroen overdwars door en snijd een helft in mooie plakjes.
  22. Keer de moten zalm.
  23. Laat de zalm nu weer 5 minuten in de oven stoven zonder deksel.
  24. Sluit de schaal en doe de oven uit.
  25. Neem de ovenschaal na 5 minuten uit de oven.
  26. Neem de moten voorzichtig met een schuimspaan uit de schaal.
  27. Zet ze op een warme plaats weg.
  28. Zeef het stoofnat en giet het bij de roux.
  29. Roer alles tot een gladde massa en breng het geheel aan de kook.
  30. Blijf roeren tot een gladde saus ontstaat.
  31. Maak de saus op smaak af met mosterd, zout, peper, citroensap en room.
  32. Leg de moten terug in de ovenschaal.
  33. Schik de gevulde eitjes eromheen.
  34. Schep wat van de saus over de zalmmoten.
  35. Geef de rest van de saus apart erbij in een met heet water omgespoelde en gedroogde of voorverwarmde sauskom.
  36. Serveer het visgerecht zo heet mogelijk.