Rob's kookboek

Zalm met pepersaus

Bereidingstijd
  • 30 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 700-800 g zalm in moten
  • 75 g roomboter
  • 15 g zeer fijn gesnipperde ham of mager spek
  • 6 kleingeknipte peterseliestelen
  • 1 klein laurierblad
  • 1 flinke mespunt gedroogde tijmblaadjes
  • 55 g bloem
  • 6 geplette zwarte peperkorrels
  • 1 visbouillontablet zout
  • 2 eetlepels gemarineerde groene peperkorrels uit glas (40 gram)
  • peper
  • worcestersaus
Tip van de kok
  • Vervang de pepersaus door gesmolten boter of botersaus, door witte wijnsaus of peterseliesaus.
  • Als regel verwijdert diegene die de moten vis serveert de velletjes van de zalm.
Bereidingswijze
  1. Was de moten zalm en verwijder het vel daarbij niet.
  2. Bereid eerst de saus.
  3. Smelt 15 gram boter en voeg de ham of het spek, het laurierblad, de peterselie en de tijm toe.
  4. Laat alles in het kleinste steelpannetje zacht smoren.
  5. Verwarm in de grotere steelpan de rest van de boter tot bijna al het schuim is weggetrokken.
  6. Voeg de bloem toe en roer het mengsel tot een gladde roux en laat deze licht kleuren.
  7. Neem de pan van de warmtebron.
  8. Doe de geplette peperkorrels in de kleine steelpan.
  9. Schenk 500 mililiter water in de pan en voeg het bouillontablet toe.
  10. Verwarm in de kookpan zoveel water dat de zalm daarin in tamelijk ruim water zal liggen.
  11. Leg de moten zalm na elkaar zodra het water kookt in het water en temper de warmtbron zodat het water niet meer borrelt.
  12. Laat het visvlees in 6-8 minuten gaar worden in de pan zonder het deksel.
  13. Zeef de inhoud van de kleine steelpan en schenk de visbouillon onder goed roeren bij de gebruinde roux.
  14. Roer tot een gladgebonden saus ontstaat en laat die even doorkoken.
  15. Voeg naar smaak zout, de peperkorrels en worcestersaus toe.
  16. Spoel de serveerschotel voor de vis om met kokend water en leg daarop de gare moten zalm.
  17. Houd de schotel even in de buitenlucht, zodat het visvlees wat meer een roze-rode kleur zal krijgen.
  18. Strooi dan pas zout aan weerszijden op de zalm.
  19. Dep eventueel kooknat met keukenpapier van de schotel weg en giet de pepersaus om de vis.
  20. Dien die dan direct op.