Rob's kookboek

Blanquette van zeetong

Sole en Blanquette

Benodigdheden
  • 2 tongen van 400 g
  • 150 g boter
  • 1 teentje knoflook
  • 20 g bloem
  • 100 g kleine champignons
  • zout
  • peper
  • 100 ml droge witte wijn
  • 100 ml bouillon
  • 100 ml melk
  • 1 eidooier
  • 2 eetlepels slagroom
  • ½ citroen
  • peterselie
Bereidingswijze
  1. Zorg dat het vel van de tongen verwijderd is.
  2. Was de peterselie.
  3. Schil de knoflook.
  4. Maak de champignons schoon.
  5. Smelt 30 gram boter in een pan, voeg het hele teentje knoflook toe, een takje peterselie en de bloem.
  6. Laat even op zacht vuur garen.
  7. Laat het niet bruin worden.
  8. Geef er dan de bouillon en de wijn bij, zout en peper en laat 20 minuten koken.
  9. Smelt 50 gram boter in een grote pan, leg hier de tongen in, geef er 4 eetlepels melk over.
  10. Laat ze op zacht vuur 3 minuten stoven aan elke kant.
  11. Zet het vuur dan 2 minuten hoog.
  12. Haal er dan de tongen uit en snij de filets eraf.
  13. Houd deze warm.
  14. Hak de rest van de peterselie.
  15. Haal de knoflook en peterselie uit de saus.
  16. Voeg, van het vuur af, de tot liaison vermengde room en eidooier bij de saus en wat citroensap.
  17. Leg de filets op een voorverwarmde dienschaal, geef de saus erover, bestrooi met gehakte peterselie en serveer.