Rob's kookboek

Tong met sinaasappelsaus

Bereidingstijd
  • 35 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 4 grote verse tongfilets of 8 kleinere filets
  • middengraten van de tongen
  • zout
  • 2 eetlepeis citroensap
  • 1 eetlepel gesnipperde ui
  • 8-10 peterseliestelen
  • 1 stukje klein gesneden wortel
  • 1 grote sinaasappel
  • 200 ml sinaasappelsap
  • 100-110 g roomboter
  • 50 g bloem
  • 3 eetlepels fijn gehakte
  • peterselie
  • peper
  • worcestersaus of aroma
  • plukjes peterselie
Wijntip
  • Schenk een frisse, fruitige witte wijn bij dit gerecht.
  • Een droge rosé smaakt overigens ook heel goed bij deze schotel.
Bereidingswijze
  1. Was de tongfilets en dep ze droog.
  2. Bestrooi het visvlees met wat zout en bedruppel de filets aan beide zijden met 1,5 eetlepel citroensap.
  3. Leg de filets op elkaar en zet ze afgedekt op een koele plaats.
  4. Was de visgraten en zet ze op met 2,5 dl koud water, de snippers ui, gekneusde peterseliestelen, stukjes wortel en 1/2 theelepel zout.
  5. Laat het water 10 minuten zacht koken.
  6. Schil intussen de sinaasappel en verwijder ook het witte gedeelte onder de schil.
  7. Snijd de sinaasappel tussen de vliezen overlangs in partjes en neem daar de eventueel aanwezige pitten uit.
  8. Voeg door de zeef het kooknat van de visgraten toe aan het sinaasappelsap.
  9. Doe 30 g boter in de kleine steelpan.
  10. Laat de rest van de boter smelten in de koekepan(nen).
  11. Strooi 20 g bloem (3 afgestreken eetlepels) aan weerszijden op de tongfilets.
  12. Schud daar het teveel aan bloem weer af en bak de filets mooi van kleur.
  13. Smelt intussen de boter in het steelpannetje.
  14. Roer daar de rest van de bloem door en laat de roux in enkele minuten heet worden.
  15. Voeg, al roerende, het sinaasappelsap met viskooknat toe.
  16. Blijf roeren tot een glad gebonden saus ontstaat en laat die even doorkoksn tot de bloem gaar is.
  17. Strooi de peterselie op de tongfilets.
  18. Controleer of die gaar zijn en breng ze, met de bakboter, over op de serveerschotel.
  19. Breng de sinaasappeljus op smaak met de rest van het citroensap, peper, zout en worcestersaus.
  20. Schep 2-3 eetlepels van de saus over de vis en garneer die met de partjes sinaasappel en plukjes peterselie.
  21. Serveer de saus apart in de met kokend water omgespoelde kom.