Rob's kookboek

Ham van wild zwijn op oude wijze

Jambon de marcassin à l'antique

Benodigdheden voor 10 personen
  • 1 wildzwijnsbout
  • zout
  • peper
  • 1 liter witte wijn
  • 200 ml olijfolie
  • azijn
  • tijm
  • salie
  • 150 g rauwe ham
  • 500 ml rode wijn
  • 110 g pijnpitten
  • 200 g rozijnen
  • 6 sjalotjes
  • 250 ml wijnazijn
  • 1 eetlepel honing
  • komijn
  • dille
  • 1 eetlepel munt
  • 50 g boter
  • 500 ml bouillon
  • 25 g bloem
  • 200 g gedroogde abrikozen
Bereidingswijze
  1. Maak een marinade van de witte wijn, azijn, olijfolie, zout, peper, wat tijm en salie.
  2. Marineer hier de bout 48 uur in.
  3. Haal hem dan uit de marinade en droog hem af.
  4. Leg hem dan in de braadslee van de oven, schuif hem in een oven van 150°C en laat hem hier, onder vaak arroseren met de marinade, 3 uur braden.
  5. Laat ondertussen de abrikozen 2 uur wellen in water.
  6. Meng de rode wijn met de honing, geef er wat peper, dille, komijn en munt bij en laat hierin de rozijnen wellen.
  7. Schil de sjalotjes en hak ze fijn.
  8. Hak ook de ham fijn.
  9. Smelt de boter in een pan en sauteer hierin de sjalot en ham.
  10. Voeg de bloem toe en laat die wat kleur krijgen.
  11. Voeg de bouillon toe en de wijnazijn.
  12. Roer goed en breng het aan de kook.
  13. Doe er dan de rozijnen met hun marinade in en de abrikozen.
  14. Laat een uur zachtjes koken.
  15. Het moet dan tot de helft zijn ingekookt.
  16. Doe er de pijnpitten bij.
  17. Leg de bout op een voorverwarmde schaal, omring hem met de saus en serveer.