Rob's web

Halsband

Home - Kynologie - Uitrusting - Halsband


De halsband van de hond wordt gebruikt om de riem aan vast te maken. Ook kunnen er rabies entingtags aan worden bevestigt.

Materialen

De halsband kan gemaakt worden van:

Bij gebruik van een leren halsband dient als hij gesloten is aan de binnenzijde glad aan te voelen en geen drukpunt te hebben van de gesp op de keel.

Werking

Niet wurgend

Een niet wurgende halsband heeft een vaste lengte. De band wordt eenmalig op lengte gemaakt en met een klik gesp gesloten. Bij een leren halsband wordt een sluiting gebruikt waarbij iedere keer het zelfde gat wordt gebruikt zoals bij een broekriem.

Halsband leerHalsband nylon

Er is nog een vorm waarbij de lengte wel varieërt maar er een begrenzing zit in de minimale omtrek.

Chainreaction halsband

De halsband wordt zo afgesteld dat de ketting de ringen tegen elkaar trekt, maar voldoende ruimte overblijft om een vinger er onder te doen.

Er zijn ook versies waarbij een strook leer wordt gebuikt i.p.v. nylon.

Voor gebruik bij pakwerk is er ook nog een halsband met een handgreep eraan. Deze halsbanden zijn ook breder. Kies er een waarbij de breedte groter of gelijk is aan de breedte van de neus van de hond.

Halsband met handgreep

Wurgend

Wurgende halsbanden worden gemaakt van metalen schakels of een touwachtig materiaal. Een ieder uiteinde zit een ring. Er is ook een vorm waarbij de riem en halsband zijn geïntegreerd, de jachtlijn.

Slipketting
Slipketting.

Het gebruik van deze halsbanden wordt afgeraden omdat het schade aan de keel en nek van de hond kan veroorzaken.

De versie waarbij stekels aan de binnenzijde zitten zijn verboden en vallen onder de noemer dierenmishandeling.