Rob's web

Stemming

InstrumentKlinkt op een ... instrument
Speelt Vaste voortekens A B♭ B C D♭ D E♭ E F F# G A♭
C-AB♭ C  E♭ F G 
D♭5 mB♭B D♭  E F# G# 
D2 kBC D  F G A 
E♭3 mCD♭ E♭  F# A♭ B♭ 
E4 kD♭D E  G A B 
F1 mDE♭ F  A♭ B♭ C 
F# / G♭6 k / 6 mE♭E F#  A B C# 
G1 kEF G  B♭ C D 
A♭4 mFF# A♭  B D♭ E♭ 
A3 kF#G A  C D E 
B♭2 mGA♭ B♭  D♭ E♭ F 
B5 kA♭A B  D E F# 

In de eerste kolom staan de noten die je op het instrument speelt. Een bes instrument (kolom B♭) zal als je een C speelt een bes laten horen. Deze tabel kun je ook gebruiken als je een stuk wilt transponeren voor een ander gestemd instrument.

De tweede kolom geeft aan welke vaste voortekens gebruikt worden bij een stuk in de kolom een gebruikte toonsoort. Een stuk in A heeft 3 kruizen.

De kolommen 3 t/m 14 zijn de instrumentstemmingen. In kolom 1 zoek je de noot die je op je instrument speelt en in de kolom van je instrumentstemming zie je hoe hij klinkt.

Voor een anders gestemd instrument een partij maken

Stel ik heb een Es instrument en wil dat een Bes instrument kan mee spelen en er staan 2 kruizen als vast voorteken in de partij.

We kunnen in de tabel zien dat het Es instrument in D speelt. Kijken we in de Es kolom dan zien we dat het stuk klinkt volgens de F toonladder.

We gaan nu kijken wat dat voor het Bes instrument betekent. Ook dit moet klinkend in F spelen. Zoek F op in de Bes kolom en ga naar links en kijk in kolom 1 en je ziet dat het Bes instrument in G moet spelen.

Nu we dit weten kunnen we van D naar G transponeren. Heb je een programma zoals Finale, dan hoef je alleen de klinkende toonsoort te weten en het programma te zeggen voor welk instrument je een stuk wilt schrijven.