Rob's web

FAQ Naturisme en nudisme

Wat is het verschil tussen nudisme en naturisme?

Nudisten zijn mensen die graag bloot zijn. Naturisten zijn mensen die niet roken, iet drinken, geen vlees eten, die respect hebben voor elkaar, die in harmonie willen leven met de natuur, en die bovendien ook nog graag bloot zijn. Dat is een definitie. De meningen zijn echter verdeeld, en er zijn heel wat mensen die zeggen dat de woorden synoniem zijn.

Misschien is het woord "naturisme" wel uitgevonden om het controversiële bloot te verdoezelen. Immers, als de omgeving niet weet wat naturisme inhoudt, dan kun je rustig tegen je vrienden en collega's zeggen dat je naturist bent, zonder dat ze er schande van spreken. En als ze dan vragen wat naturisme is, dan geef je bovenstaande definitie (niet roken, niet drinken, geen vlees....) en waarschijnlijk luisteren ze niet meer tegen de tijd dat je uitgepraat bent.

Hetzelfde geldt voor de Duitse term Frei Körper Kultur, en de namen van sommige naturistenverenigingen. Natuurlijk hebben zulke verdoezelende namen een tijdelijk effect. Tegenwoordig weet iedere Nederlander wat het woord "naturisme" inhoudt, en de letters FKK zijn voor iedere Duitser duidelijk. Maar als je op je c.v. schrijft dat je lid bent van de Bond van Lichtvrienden, dan heeft je baas waarschijnlijk niets in de gaten.

Overigens zijn de meeste naturisten tegenwoordig wel van mening dat de buitenwereld het best mag weten.

Waarom bloot?

Er zijn veel redenen voor. Kleding is in het algemeen niet comfortabel. Dat geldt vooral voor schoenen, knellende boorden, en natte zwemkleding. We realiseren ons dat niet zo, omdat we eraan gewend zijn geraakt. Er zijn mensen, misschien wel meer dan je denkt, die meteen alles uitgooien zodra ze alleen zijn.

De meeste naturisten zijn van mening dat bloot moet kunnen. In onze maatschappij rust een taboe op bloot. Wie zich even wil verkleden behoort dat achter een gesloten deur, desnoods achter een handdoek te doen. Daardoor krijgen we in het dagelijks leven niet vaak iemands geslachtsdelen te zien, en als we ze toch te zien krijgen, dan is dat opmerkelijk. Veel mensen hebben een onfrisse belangstelling voor bloot, ze zorgen ervoor dat sommige tijdschriften een goede omzet hebben.

Het naturistische standpunt is dat blote billen net zo gewoon zijn als blote voeten. Een naturist ziet niets bijzonders aan blote plaatjes in een tijdschrift, en als een exhibitionist uit de bosjes komt om zijn piemel te laten zien, dan is dat voor een naturist net zo opmerkelijk als wanneer hij zijn mouwen had opgestroopt. Nou ja, dat is helaas maar theorie. Want naturisten weten best hoe de burgermaatschappij over zulke dingen denkt, en de meeste naturisten hebben ook een min of meer preutse opvoeding genoten, misschien niet van hun ouders, maar wel van de maatschappij. Maar voor veel natuurvolkeren is het wel degelijk zo dat er niets bijzonders is aan bloot.

In onze westerse maatschappij word je geacht je kleren aan te hebben, behalve onder de douche. Ben je alleen, dan houdt niemand je tegen met die norm te breken en je kleren uit te gooien. En als naturisten onder elkaar zijn, dan kan het ook. En misschien vind je dat wat overdreven als je gewoon thuis bent, maar als je samen gaat zwemmen dan trek je toch zeker geen plakkerige zwemkleding aan.

Is naturisme voor kinderen?

Ja, juist voor kinderen. Kinderen hebben geen speciale gevoelens bij een bloot lichaam, het zijn perfecte naturisten. We zouden willen dat ze konden opgroeien zonder door de maatschappij in kwalijke zin te worden beïnvloed. Er zijn naturistenterreinen in Amerika waar kinderen niet wordent toegelaten. Dat is een bedenkelijke zaak. Deze terreinen zijn misschien seksclubs, of de gouverneur denkt dat het seksclubs zijn.

Maar naturisme heeft toch alles met seks te maken?

Nee, juist niet. Een naturistenterrein is geen seksclub, wie openlijk seksuele activiteiten houdt loopt alle kans van het terrein te worden verwijderd. Ook promiscue relaties worden niet op prijs gesteld, een naturistenterrein is dus niet de plaats om belangstellenden voor partnerruil te zoeken.

Maar een man kan een erectie toch niet verbergen?

Veel mannen zijn bang dat ze een erectie zullen krijgen, maar in de praktijk valt dat erg mee. Mocht het toch gebeuren, ga dan even op je buik liggen. Wie er openlijk mee gaat rondlopen kan afkeurende blikken verwachten.

Waar is een naturistenterrein te vinden?

In de eerste plaats je eigen achtertuin. Natuurlijk wil je geen ruzie met de buren, dus als er een ruime inkijk is dan is het verstandig de buren even om hun mening te vragen.

Ten tweede de stranden. In Nederland zijn veel stranden die door de gemeente zijn aangewezen voor naturisme. Ze zijn openbaar, niemand verbiedt je ernaartoe te gaan. Er zijn ook veel stranden waar blootrecreatie heel gewoon is, hoewel de gemeente die stranden daarvoor niet heeft aangewezen. Zulke stranden zijn in Nederland absoluut veilig, dat wil zegen dat je geen problemen met de politie zult krijgen.

Ten derde zijn er de zwembaden. Veel zwembaden hebben ongeveer eens per week een uurtje waarop blootzwemmen geoorloofd is.

Tenslotte zijn er de verenigingsterreinen, waarop je meestal ook met je tent of caravan kunt komen. Verenigingsterreinen en veel zwembaden zijn meestal alleen toegankelijk voor leden en voor houders van een INF-kaart.

Is bloot verplicht?

Op openbare stranden niet. Op verenigingsterreinen meestal ook niet, al wordt het niet op prijs gesteld als je nooit wat uittrekt. Schoenen of slippers zijn heel gebruikelijk. En naturisten zijn geen gekken, als het koud is dragen ze liever warme kleren.

Wat moet ik doen als ik op het strand een vriend(in) of collega tegenkom?

Ben je bang voor je vrienden? Je bent misschien verrast te zien dat hij/zij ook naturist is, en hij/zij denkt hetzelfde van jou. Zeg vriendelijk goedendag.

Heb je geen last van mensen die alleen komen kijken?

Op sommige stranden zijn zulke lieden helaas aanwezig. Je beslist zelf of je er last van hebt of niet. Je kunt ze erop aanspreken en vragen of ze misschien ergens anders willen gaan kijken. Op verenigingsterreinen zijn ze zeldzamer, omdat niet iedereen daar zomaar binnenkomt.

Ik heb vetrolletjes en littekens

Geloof me, de blote foto's die je in tijdschriften ziet zijn gemaakt van jonge mensen die een erg mooi lichaam hebben. De meeste mensen zien er niet zo uit, maar het fijne is dat dat onder naturisten helemaal niet erg wordt gevonden. Trouwens, als je een zwembroekje of bikini draagt, dan is het ook wel te zien hoe mooi je bent. Er zijn mensen met lichamelijke gebreken die bij voorkeur naar een naturistenstrand gaan, omdat ze daar niet worden nagekeken, en op een textielstrand wel.

Verbrand je niet in de zon?

Het maakt niet zoveel uit of je niets draagt of zwemkleding. In beide gevallen moet je je insmeren, of in de schaduw blijven.

Waar haal ik een INF-kaart?

Bij een vereniging in de buurt of bij de NFN. Je krijgt dan toegang tot besloten naturistenterreinen, en vijf keer per jaar het blad Naturisme in de brievenbus. Ieder volwassen gezinslid moet een kaart hebben om toegang te krijgen tot een naturistenterrein. Natuurlijk betekent het bezit van een INF-kaart niet dat de toegang gratis is. Als je je misdraagt, dan kan de leiding van het terrein dat melden aan de INF, met het gevolg dat de kaart kan worden ingetrokken. En dat verklaart meteen waarom veel naturistenterreinen en -zwembaden een INF-kaart verlangen: ze willen geen bezoekers die komen voor het schouwspel of voor de seks.

Dan is er zeker een strenge ballotage voor je de kaart krijgt.

Nee. Iedereen die de kaart aanvraagt, de gewenste gegevens verstrekt, en het verschuldigde bedrag betaalt, krijgt de kaart thuisgestuurd. Ook een vrijgezel kan de kaart krijgen.