Rob's web

Keramische filters 10,7 MHz

Uit regelmatig terugkerende vragen en brieven aan de redaktie blijkt dat slechts weinigen op de hoogte zijn van het feit dat de bekende, in elektuurontwerpen frekwent toegepaste, 10,7 MHz keramische filters

SFE 10,7 MA (fabr. Murata) worden geleverd in verschillende uitvoeringen. De versies zijn van elkaar te onderscheiden door verschillend gekleurde stippen op de behuizing en verschillen in resonantiefrekwentie.

Uit de tabel blijkt dat de centrumfrekwentie van de beschikbare tipen varieert van 10,64 MHz tot 10,76 MHz.

Voor degenen die dit nog niet weten zij voorts nog vermeld dat het tipe SFE 10,7 MA de direkte opvolger is van de SFC 10,7 MA, welke laatste tipe een enigszins volumineuzer uiterlijk en ietwat afwijkende aansluitingen bezat. Ook deze SFC-filters waren overigens reeds voorzien van dezelfde gekleurde stippen.

Praktijk

Bij de bouw van bijv. een MF-versterker met keramische filters, maakt het absoluut geen verschil welke kleur filters men gebruikt, wel moeten alle gebruikte filters natuurlijk dezelfde centrumfrekwentie bezitten!

Als men, om nog een voorbeeld te noemen, een tunertje heeft dat in de mikseruitgang is voorzien van een keramisch filter, dient men in de MF-versterker uiteraard ook dezelfde kleur filters toe te passen.

Indien men met het bovenstaande rekening houdt, zullen bij geen van de recentelijk in elektuur gepubliceerde ontwerpen moeilijkheden worden ondervonden. De enige schakeling waarbij problemen kunnen ontstaan als men zich niet houdt aan het aangegeven tipe filter (rode stip, in dit geval), is de in november 1974 in elektuur gepubliceerde 'Feedback PLLontvanger'. Omdat namelijk bij dit ontwerp een gedeelte van de tuner FD1A deel uitmaakt van de PLL, moeten - indien er geen filter met rode stip wordt toegepast - de beide MF-filters in de FD1A eksakt op deze afwijkende middenfrekwentie worden afgeregeld. Deze MF-filters zijn af te regelen met behulp van kerntjes die aan de buitenkant herkenbaar zijn door hun felle gele kleur.

Tabel 1.
SFE 10,7 MAstip
10,64 MHzzwart
10,67 MHzblauw
10,70 MHzrood
10,73 MHzoranje
10,76 MHzwit

Fig 1
De keramische 10,7 MHz-filters van Murata zijn verkrijgbaar in vijf verschillende uitvoeringen die herkenbaar zijn d. m. v. een gekleurde stip op de behuizing en zich van elkaar onderscheiden door verschillende resonantiefrekwenties.