Rob's web

Ruisgenerator met siliciumdiode

Voor de afregeling van een ontvanger is een HF-meetsignaal noodzakelijk. De sterkte van dit signaal moet regelbaar zijn, en moet de eigenruis van de ontvanger met een faktor 10 kunnen overtreffen.

Helaas kosten de meetzenders, die aan deze voorwaarden voldoen minimaal ƒ 2000,--. Dit is voor de "normale" zendamateur helaas niet weggelegd. Niet getreurd. Gelukkig bestaat er ook nog zoiets als een ruisgenerator, welke een zogenaamde witte ruis produceert over een zeer groot frequentiespectrum en bovendien met vrij eenvoudige middelen is op te bouwen.

Fen ruisgenerator is uitermate geschikt om VHF en UHF ontvanger HF-trappen op het beste ruisgetal of te regelen. Het afregelen op maximum kringresonantie levert zeker niet altijd de beste signaal/ruis verhouding op!

Met de hier beschreven ruisgenerator wordt een frequentiebereik van ca. 10 MHz tot 500 MHz bestreken. De sterkte van de ruis is op alle frequenties gelijk. De toegepaste ruisdiode 1N23 is een mengdiode uit radarapparatuur. Gebruik geen gewone germanium diode.

De werking

Fig 1

De bedrijfsspanning van 3 tot 9 Volt wordt via een mA meter en een potmeter toegevoerd aan de diode. De kathode van de diode is HF-dood door de condensator van 1 nF. De weerstand aan de coax-aansluitingsbus SO239 moet overeenkomen met de impedantie van de coaxkabel, hier dus ongeveer 60 Ohm. De stroom, welke door de diode vloeit, staat rechtstreeks in verhouding tot het opgewekte ruisvermogen. Met deze schakeling kan een ruisgetal van 1 tot 20 kTo worden opgewekt.