Rob's web

Eenvoudige twee meter zender

Nu er de laatste tijd steeds meer goedkope transistoren voor het VHF gebied op de markt komen, blijkt het mogelijk ook met een klein budget een aardig volledig getransistoriseerde twee meter zender te bouwen. Vooral voor hen die zich nog niet direct aan het "grotere werk" willen wagen volgt hier een leuke schakeling, welke is ontworpen en gebouwd door PA0HER, H. E. R. Boetz, en hier door mij wordt beschreven.

Er bestaat ook een mogelijkheid om deze zender eventueel uit te breiden, door aan de eindtrap een lineaire versterker te hangen.

Fig 1
Fig. 1. Schema.

Het schema van deze twee meter zender vindt u hierboven afgedrukt. Het principe is eenvoudig: We gaan uit van een vijfde overtone kristal, dat uitkomt op 72 MHz. De oscillator is in deze schakeling het meest kritische punt. Wanneer de spoel in deze schakeling niet de juiste zelfinductie heeft of de oscillator niet goed is ontkoppeld, kan er een neiging optreden om op 43 MHz (de derde overtone) te gaan oscilleren. Wanneer dit het geval mocht zijn, hetgeen gemakkelijk met een griddipper is te ontdekken, dan controleren we zonder spanning eerst of de kring Ll (punten 1 en 2) op 72 MHz resoneert. Is dit het geval dan moeten we de terugkoppeling (L1 punten 1 en 3) verminderen. Voor stabiliteit moet de terugkoppeling zo klein mogelijk zijn. De spoel en terugkoppel windingen, Ll, zijn gewoon doorgewikkeld op een 6 mm spoelvorm. Wanneer de oscillator eenmaal start, is de eindtrap verder een kleinigheid. Met behulp van een z. g. power-meter kunnen de volgende trappen worden afgeregeld op maximum uitgaand vermogen. We sluiten de zender met een 60 Ohm dummy-load of en hangen hierover de power meter, Maximum vermogen bereiken we door de trimmers over L1, 12, L3 en L4 te pieken.

Wanneer maximum output is verkregen moet deze output ongeveer 1/4 worden teruggenomen, zodat moduleren mogelijk wordt.

Uit QSO's moet verder blijken of de modulatie goed klinkt.

De gebruikte transistoren zijn 2N3704 en kosten ± ƒ 1,75. Voor de modulator worden een BC107 en BC109 gebruikt. De modulatietrafo is een transistor uitgangstrafo van 3,2 Ohm naar 2k4 Ohm.

Hieronder de afbeeldingen van de koperzijde van de print en het schema voor de plaatsing van de componenten.

Fig 2
Fig. 2. Koperzijde print.

Fig 3
Fig. 3. Componentenzijde print.

Het principe en de prestaties: De oscillator werkt op 72 MHz. T2 is een verdubbelaar van 72 naar 144 MHz. De eindtrap is tweemaal 2N3704 parallel. Er vindt basis amplitude modulatie plaats. Het nuttig uitgangsvermogen is ± 200 mW.

Dit vermogen lijkt zeer gering, doch men kan hiermee verbluffende resultaten bereiken. Tijdens goede omstandigheden werkte ik hiermee de afstanden Den Haag - Engeland, 450 km; Den Haag - Leeuwarden 300 km; Den Haag - Bergen (België) 250 km, met rapporten 5/6, 5/7 en 5/5. De hierbij gebmikte antenne was een 9 elements Yagi op een vrij ongunstig QTH.

PA0THS.