Rob's web

De PA0XD match

Fig 1
Fig. 1.

Voor de gebruikers van een cubical quad volgt hier een methode welke ik sedert zo'n zes jaar toepas. Het lijkt op de gamma -match, doch het is mijns inziens verschillend aangezien bij deze methode, de straler door middel van een isolator onderbroken is. De mantel van de coaxkabel gaat aan de ene zijde van de isolator, de binnenader van de coax gaat via de "kippenladder" naar punt P. De afstand van de draden onderling is 5 cm. Je kunt ook zeggen: de binnenader aan de andere kant van de isolator en vanaf punt P een draadje op 5 cm afstand terug naar de isolator.

Punt P ligt op 110 cm, 160 cm en 220 cm voor respectievelijk 28, 21 en 21 MHz. De SGV is op de resonantiefrequentie praktisch gesproken 1:1. Het voordeel van deze methode is, dat er geen condensator of andere weerbestendig te maken attributen nodig zijn; alleen een paar spreiders van b.v. perspex.

Ik heb na afregeling van punt P de coaxkabels met een paar meter verlengd (tijdelijk) om te zien of mogelijk de kabellengte meespeelde. Dit bleek niet het geval, de SGV bleef ongeveer 1:1.

De drie stralers hebben, ten overvloede gezegd, hun eigen voedingskabel. Voor 28 MHz TV-coax van 60 Ohm en voor 21 en 14 MHz 70 Ohm dump-coax.

Tot besluit wil ik nog zeggen, dat ik de quad tweemaal heb verzet: een keer bij verhuizing en een keer, omdat de plaats waar hij stond mij niet aanstond. In beide gevallen was het afbreken, alles oprollen en weer opbouwen. Zonder nadere correcties werkte de zaak weer prachtig. Aileen een beetje frutselen aan de "kippenlader" om de kronkeltjes er uit te krijgen.

N.J. Sandbergen, PA0XD.