Rob's web

Magnetometer voor auroravoorspellingen

Home - Techniek - Electronica - Radiotechniek - Radio amateur bladen - CQ-PA - Magnetometer voor auroravoorspellingen


U kent het verschijnsel wel. Altijd juist die opening of aurora op het moment dat u eens vroeg naar bed bent gegaan of zomaar een ongebruikelijk avondje TV. Later kunt u zich de haren uit het hoofd trekken omdat u er weer eens niet bij was en dat zowat de helft van ons land geprofiteerd heeft van weer zon enorme aurora, waarbij de meest exotische prefixen of lokatorvakken zijn gewerkt.

Verzadigings magnetometer

Elke fanatieke VHF- en/of UHF-gebruiker heeft zich beslist wel eens afgevraagd of er geen manier is om metingen te verrichten die bruikbaar zijn om met redelijke kans van slagen een aurora te voorspellen. In elk geval moet dat dan een voorspelling zijn die de moeite loont voor een langere periode uit te luisteren wetende dat een aurora op komst is. Er zijn natuurlijk de aurora-waarschuwingsnetten, maar werken die wel altijd even soepel? Een schakel die ontbreekt en je kunt het gevoeglijk wel vergeten.

Een instrument om een redelijk nauwkeurige aurora-voorspelling te doen is de hier beschreven magnetometer.

De magnetometer meet ernstige storingen in het aardmagnetisch veld, welke storingen het direkte gevolg zijn van hevige zonneuitbarstingen waarbij geladen deeltjes met hoge snelheid onze dampkring binnenkomen. Zo'n zonneuitbarsting heeft in vrij veel gevallen een aurora tot gevolg. De beste werkingsgraad zal de magnetometer hebben indien die wordt geplaatst in een licht- en tochtvrije ruimte en als het enigszins kan trillingsvrij, bijvoorbeeld in de kelder van uw huis. Pas ook op voor velden van trafo's.

In tegenstelling tot hetgeen PE1CUX stelt, wordt bij deze uitvoering geen gebruik gemaakt van een mechanisch moment d.m.v. een veer, omdat de magnetometer dan, voor het doel waarvoor wij dit instrument willen gebruiken, te gevoelig wordt. Ook de mechanische konstruktie wordt hierdoor eenvoudiger en het geheel is probleemlozer na te bouwen.

Om de uitslag van het gebruikte meetinstrument te ijken dient u enkele dagen een gemiddelde waarde te bepalen. Voorbij denderende vrachtauto's, in- en uitschakelen van een in uw flat aanwezig zijnde lift enz. hebben geweldige invloed op de magnetometer. U kunt die uitslag regelen door afstemming van R3. De CadmiumSulfidecellen, of fotocellen, vormen een spanningsdeler die de regelspanning voor de BF245 is. Deze FET staat als buffer geschakeld. Verder is het type FET niet zo erg belangrijk. R2 regelt de ruststroom. Met R1 regelt men het ingangssignaal naar de FET.

Fig 1

Fig 2

PA3APR