Rob's web

Voorversterkers voor 2m, 70cm en 23cm

Française

Tracht U ook steeds de beste gevoeligheid en de laagste ruis te bekomen, en dit voor een prijs die nog voor de OM haalbaar is, dan krijgt U hieronder enkele schema's en de nodige gegevens om ze in de praktijk om te zetten.

Deze ontwerpen werden getest en hun degelijkheid werd onderzocht, zij het met de simpelste en goedkoopste middelen.

Voorversterker 144 MHz

De transistor van de 144 MHz-versterker is een "dual gate" FET en is best betaalbaar. Men kan hem uiteraard desgewenst vervangen door een beter exemplaar.

Afregelen

Zeer eenvoudig, hiervoor is niet al te veel uitleg nodig. Zie na of er geen fouten In de bedrading zitten : sluit een ohmmeter aan op de + en - van de voeding. Afhankelijk van de gebruikte ohmmeter zal U een weerstand van 40 tot 1.000 ohm kunnen aflezen.

Stem af op een baken of op een ander stabiel signaal. Noteer de stand van de S-meter.

Sluit de voorversterker aan tussen de ontvanger en antenne (natuurlijk). C1 regelen, dan C2 tot de S-meter zo veel mogelijk uitslaat. De S-meter moet (nog eens natuurlijk) meer aanduiden dan voordien.

Perfektionisten kunnen een betere ruisfaktor nastreven door te zorgen voor een betere aanpassing aan de 50 ohm-impedantie : dit kan door het meest geschikte aftakpunt te zoeken op de ingangs- en uitgangszelfinduktie.

Fig 1
L1 en L2: 5 windingen 6 mm diam. met zilver- of koperdraad van 1 mm diam. Aftakking op 1,5 wikkelingen van de koude kant.

Fig 2
Gedrukte schakeling langs de koperzijde op de schaal 1/1

Fig 3
Gedrukte schakeling langs de kant van de onderdelen

Voorversterker 435 MHz

Deze voorversterker maakt gebruik van een GaAsFETtransistor MGF 1502 van Mitsubishi. De keuze van deze transistor is gerechtvaardigd omwille van zijn tamelijk gunstige prijs ten opzichte van andere, betere maar duurdere GaAsFET's.

Tot in het oneindige zullen wij er blijven op hameren dat de verbindingen zeer kort moeten zijn en dat de kwaliteit van de voorversterker afhangt van de gebruikte onderdelen. Het afregelen gebeurt zoals bij de 144 MHz-voorversterker. Een enkele voorzorg voordat U het spul opstart: de weerstand meten tussen de + en - draden waar U de voeding gaat op aansluiten.

Maximum drainstroom voor wie tranen wil vermijden: 10 mA. Gebruikt U 13,8 V voor de voeding, dan moet U de serieweerstand in de voedingskring wijzigen.

Het spreekt vanzelf dat deze voorversterker ook door ATV-beoefenaars op 435 MHz kan gebruikt worden mits het lichtjes bijregelen van C1 en C2.

Fig 4

Plugsbij voorkeur N of BNC
C1, C2, C30,8 tot 10 pF Johanson bij voorkeur
L1lijn bij voorkeur uit verzilverd koper aftakking op 10 mm vanaf de massa gesoldeerd aan de massa of bevestiging d.m.v. twee kleine schroeven en moeren
R147 à 68 Ω
R2560 à 680 Ω
TransistorGaAsFET MGF 1502

Fig 5

Fig 6

Behuizing uit printplaat of Demco-behuizing.

In geval van rondzingen: ferrietkraaltje over de drain plaatsen

1.296 MHz-voorversterker

Aanvankelijk werd deze voorversterker, voorzien van een MGF 1502 GaAsFET transistor, ontworpen voor 1.700 MHz (Meteosat). Wie het zwaarste aankan is ook niet voor een kleintje vervaard, en deze transistor werkt dan ook zeer goed op 1.296 MHz en op 1.260 MHz (ATV).

De voorversterker wordt gebouwd op een dubbelzijdige printplaat of beter op een Duroïd-print (teflon) en stelt geen bijzondere problemen. Zoals steeds moet men oog hebben voor de "UHF-esthetiek", dus lengte van de aansluitingen van de onderdelen tot nul herleid.

De lengte van de lijnen moet absoluut tot op de millimeter nauwkeurig in acht genomen worden, zoniet zal men geen afstempunten vinden bij het afregelen.

Maak gebruik van kwaliteitsonderdelen: N- of BNC-plugs, Duroïd-print, KK-kapaciteiten genieten de voorkeur. C1 moet van het merk Johanson zijn of toch minstens een Sky voor de lichtere beurzen.

Afregelen

Pas op voor auto-oscillaties. Hiertegen plaatst U best een ferrietkraaltje in de drain van de transistor. De gestabiliseerde voeding moet normaal 12 V geven. Wordt een 13,8 V voeding gebruikt, dan moet de serieweerstand vergroot worden, rekening gehouden met een totale stroom van 10 mA.

Het oppuntstellen gebeurt nog steeds volgens de vertrouwde wijze: afstemmen op het baken ON5PX of op het Engelse baken (1.296,830 MHz), C, en C2 bijregelen, dan nogmaals C, en C2 ... tot men een maximum op de S-meter bekomt.

ATV-amateurs op 1.260 MHz verhogen lichtjes de kapaciteiten C1 en C2 om op de te ontvangen frequentie te komen.

Fig 7

Hoogte30 of 50 mm
fbferrietkraaltje
CTdoorvoerkondensator 1 nF
C1Duroïd 5870 - teflonsubstraat
KKkondensator 10 tot 47 pF
IN en OUTBNC- of N-plug

Onkoppelingskondensatoren: ronde chips van 1 nF; maak een opening in de printplaat waarvan de diameter gelijk is aan deze van de kondensatorchip. Plaats er de chip in en soldeer hem vast langs de kant van de massa d.m.v. een koperen lipje.

Fig 8

Plaats de voorversterker in een metalen behuizing en soldeer de vier kanten aan de zijkanten van de behuizing.

CTdoorvoerkondensator
C1, C210 tot 47 pF
C45 pF Sky
C3Johanson 3,5 pF of Sky 5 pF
fbferrietkraaltjee
TransistorMGF1502 of MGF1302

Fig 9

ON5MO, André Mouart