Rob's web

Ontstoring lichtdimmer op de lage hf-banden

Al jarenlang moet de lichtdimmer in de keuken uitgezet worden of op maximum worden gedraaid, wil er enige acceptabele ontvangst zijn op 160 en 80 meter.

Daarom nu, in de kerstvakantie de E van VERON maar eens van stal gehaald. Eerst gemeten hoeveel demping je kan bereiken op de stoorpulsen van de aangesneden 230 Volt sinus!

Na veel zoeken en uitproberen m.b.v. spectrumanalyser en trackinggenerator is er een demping bereikt van 28dB in een 50 ohms circuit op 1,8 MHz en 26 dB op 3,5 MHz.

Dit met ferrietkralen FB63-77 (u=2000) van Palomar, twee stuks met twee componentenlijm aan elkaar gelijmd tot varkensneusje. De FB63-77 heeft een diameter van 5mm inwendig en 9,5mm uitwendig en is 10,5mm lang. Wikkeldraad van 0,6mm kan er makkelijk 8½ winding doorheen, met als resultaat een demping van ruim een factor 600 resp. 400 op beide banden. Zowel de ingaande draad als de uitgaande draad van de dimmer zijn van zo'n smoorspoeltje voorzien; bovendien is de dimmer zelf nog direct overbrugd met 10 nF/2kV om de scherpe pulshoeken enigszins af te kunnen ronden.

De relatief kleine condensator geeft een kleine lekstroom, die is gemeten op 850 µA bij 230 Volt, oftewel een dissipatie van 0,20 Watt. Theoretisch zou dat een kleine 2 kWh op jaarbasis bedragen, maar waarschijnlijk minder, de faseverschuiving is niet meegerekend. So What?

De smoorspoeltjes zijn op een stukje linnen plakband gelijmd met montagekit en als geheel achter op de dimmer geplakt, daar was net genoeg ruimte voor in de wanddoos. De 0,6mm draad wordt totaal niet warm bij 1,6 A stroomdoorgang, het maximum waarmee de dimmer zelf is gezekerd. De dissipatie per spoeltje is vastgesteld op 450 mW; er is na langdurig gebruik met een 350 W halogeenlamp geen enkele warmteontwikkeling te constateren. Draadjes wel even voorzien van isolatiekous voor de zaak werd ingebouwd.

STORING is VERDWENEN, het licht kan weer "branden". De 350 W is inmiddels weer vervangen door de originele 100 Watter!

Dimmer

PA0JSE, Jurrien Schuur.