Rob's web

Middengolf ontvanger met buizen op 12 volt

Deze keer het schema van een ontvangertje met buizen dat werkt op twaalf volt. Het is oorspronkelijk een ontwerp van Sip, PA0SIP, en we vonden het in een oud nummer van V2G (VERON en VRZA Groningen).

Fig 1
Fig. 1.

De anodes van de buizen krijgen niet meer dan twaalf volt en de gloeidraden van de beide buizen worden in serie gezet en krijgen zo elk hun zes volt.

Het is leuk om eens met zo'n lage anodespanning te experimenteren en het is nog eens veilig ook, want je krijgt niet zo'n rotklap als je per ongeluk aan de spanning komt.

De meest linkse buis dient als voorversterker en deze voorkomt tevens dat het eventueel oscilleren van de detector niet naar de antenne kan, want anders had je een zender gebouwd en dat was niet de bedoeling.

Eigenlijk moet je deze potmeter zodanig instellen dat de zaak net niet oscilleert, want dan heb je de grootste gevoeligheid en de beste selectiviteit, zoals dat met een teruggekoppelde detector altijd het geval is.

De opbouw van het geheel is niet echt kritisch. Je kunt het geheel op een aluminium chassis zetten, met een frontje, zodat je de knoppen kunt voorzien van bijschriften. Ook de keuze van de onderdelen is ruim.

Verschillende buizen komen in aanmerking, maar zorg er wel voor dat je twee gelijke buizen neemt in verband met de gloeispanning.

Voor de afgestemde kringen moet je wel gelijke spoelen gebruiken in verband met de gelijkloop en voor de smoorspoelen gebruik je honderd milihenry spoelen of je sloopt ze uit een oude radio of van een oude print. Eventueel maak je de smoorspoelen zelf door honderd windingen op een stukje ferriet te wikkelen. Ook dit is niet echt kritisch.

Omdat er verschillende types buizen kunnen worden toegepast, zijn er geen aansluitnummers gegeven, maar die haal je gewoon uit een buizenboek. Je kunt ook nog andere buizen gebruiken, maar soms moet je dan toch iets hogere anodespanning gebruiken.

De uitgangstrafo T3 is een luidsprekertrafo uit een versterker of radio, maar bij gebrek hieraan kun je eventueel een beltrafo van tweehonderddertig naar vijf, acht en twaalf volt nemen. Je kunt dan de impedantie van de koptelefoon aanpassen door de verschillende voltages te kiezen.

Wil je de zaak op een luidspreker zetten, dan moet er wel een LF-eindtrap bij gemaakt worden en uiteraard met buizen. Je kunt de signalen ook naar een PC-speaker met versterker leiden, maar dat past toch niet bij zo'n nostalgische radio.

Buizen zijn er genoeg bij de verschillende afdelingsleden en kunnen evenueel ook bij mij gescoord worden.

PA0ABE, Albert.