Rob's web

Ontvanger met een buis

Bij het snuffelen op internet kom je van alles tegen. Ook op amateur (zelfbouw) gebied.

Zo vond ik een leuk schema van een ontvanger met slechts een buis, namelijk een ECL82 of ECL84. Het is een regeneratieve ontvanger en het triodegedeelte van de buis wordt gebruikt als HF-versterker/detector. De penthode is een standaard LF-versterker.

Fig 1

Indien je geen ECL... hebt liggen kun je ook kiezen voor ECF80/802 o.i.d. Dat is dus niet echt kritisch. Ook twee buizen, zoals een diode en een penthode zullen werken, maar misschien zal je dan wel de schermroosterweerstand en eventueel de kathodeweerstand iets moeten aanpassen.

Daar is toch de "E" van VERON voor?

Het is een erg simpel ontwerp, maar de resultaten zullen je niet tegenvallen, al moet je het natuurlijk niet vergelijken met de ontvanger in een TS-820 of FT l000. Maar alleen al het bouwen van het ding en daarna horen dat het werkt geeft reeds veel voldoening.

Je kunt hiervoor een mooi chassis maken, maar ook op een stuk printplaat zal het apparaat werken.

Dat is een kwestie van voorkeur van de bouwer en wat er voorradig is in de shack. De spoel LA is gewikkeld op een spoelvorm van + 19mm diameter en telt 108 windingen, terwijl de tap op 25 windingen vanaf de onderkant zit.

De trafo T1 is een gewone LF-uitganstrafo voor buizen (b.v. 5000:1), maar bij gebrek hieraan kun je ook een beltrafo gebruiken. Dat is niet zo fraai, maar het werkt wel.

Je ziet; ook dit is niet kritisch.

Het werken met een regeneratieve ontvanger moet je even in de vingers krijgen en is iets anders dan een 'gewone' ontvanger.

Zoals je in het schema kunt zien is de triode eigenlijk geschakeld als oscillator, maar om AM-stations te ontvangen mag de zaak niet oscilleren. Dat kunnen we regelen door de potmeter R1.

Als je CW of SSB wilt ontvangen, dan moet hij wel oscilleren. Dan moet je, om geen storing in de buurt te veroorzaken, er eigenlijk nog een voorversterker voor bouwen en de antenne niet direct op deze schakeling aansluiten.

PA0ABE, Albert Bloeming.