Rob's web

Injector/tracer

Dit is een bouwproject(je) wat je in een of twee hobby-avonden kunt maken. Het is een signaalinjector en een signaalvolger.

Fig 1

In de stand 'inject' is het een multivibrator die een signaal afgeeft met erg veel harmonischen, zodat een apparaat, bijvoorbeeld een ontvanger, op regelmatige afstanden een signaal zal ontvangen en laten horen.

Erg makkelijk dus als je met een apparaat aan het repareren bent.

Ik heb vroeger wel vaker een dergelijk ontwerp gezien, maar bij die dingen vloog zo'n beetje de koptelefoon van je oren, want het ding bleef piepen, ook als je hem in de andere stand gebruikte.

In de stand 'trace' wordt de schakeling omgeschakeld naar een versterker, waarmee je de signalen op het meetpunt kunt horen met het oordopje. Het apparaat oscilleert dan niet meer.

Het gebruik van dit meetapparaat is een voudig:

Je zet hem in de stand 'inject' en prikt hier en daar in de schakeling en als de achterliggende elektronica nog werkt, zal er een toon uit de luidspreker komen.

Dan ga je een stapje naar voren in de schakeling en luistert weer. Op die manier test je de verschillende trappen van de te meten schakeling.

In de stand 'trace' prik je hem in een plek in het te testen apparaat en luistert naar het oordopje.

Je hoort dan of daar nog een ingangssignaal aanwezig is en zo ja, dan ga je weer een stapje verder.

PA0ABE, Albert Bloeming.