Rob's web

Ontzuren en ontslakken

Home - Voedingsleer - Zuur / base balans - Ontzuren en ontslakken


Moderne voedings- en eetgewoonten evenals stress en ongezonde levenswijze zijn funest voor het zuur-base-evenwicht en brengen steeds vaker verzuring van het organisme teweeg. Zo wordt de basis gelegd voor vele ziekten. De directe gevolgen van verzuring kunnen bijvoorbeeld hartinfarct, reuma, jicht, nieraandoeningen, beroerte, huidaandoeningen, diabetes en maag- en darmaandoeningen zijn. Maar heel weinig mensen leggen een relatie tussen deze ziekten en een verstoring van het zuur-base-evenwicht, omdat ze de samenhang niet kennen. Werkelijke gezondheid gaat dan ook altijd samen met een evenwicht tussen zuren en basen.

zuur/base schema

Een teveel aan zuren zal het lichaam proberen zelf te corrigeren door mineralen te onttrekken aan lichaam. Dit gaat dus op den duur ten koste aan het skelet, de huid en bijvoorbeeld het gebit. Tevens zullen door de verzuring zich steeds meer slakken in het lichaam gaan afzetten. Het ademhalingsproces in de hersenen wordt zelfs gestuurd door de zuur-base balans.

Dit centrale centrum reageert primair op een te hoog koolzuurgehalte in het bloed, veroorzaakt door verzuring en niet op een gebrek aan zuurstof, hetgeen voor de hand zou liggen.

De verzuring wordt voornamelijk in de hand gewerkt door onze verkeerde eetgewoonten. Om het probleem aan te pakken is het dus noodzakelijk iets aan onze eetgewoonten te doen. Een uitgebalanceerd menu is dan ook aanbevolen zodat tegenover de zuurvormende voedingsmiddelen ook basevormende voedingsmiddelen staan. Bij een bezoek aan onze praktijk zullen we dan ook desgewenst uw urine testen om zo de verzuring in beeld te brengen. Hierna wordt een behandelplan opgesteld om zo uw zuur-base huishouding weer in balans te brengen.

Hier volgt een overzicht van de gevolgen van verzuring door de jaren heen

De gevolgen van verzuring door de jaren heen

Cellulitis

Ook cellulitis vindt z'n oorzaak in verzuring. Wil de vrouw zonder cellulitis leven dan moeten de verschillende oorzaken hiervan worden vastgesteld en opgeheven. De problemen bij de stofwisseling moeten in een behaaglijk gevoel veranderen. De symptomen van cellulitis zullen dan vanzelf verdwijnen. Symptomen zijn altijd een uiting van genezings- of bestrijdingspogingen van het lichaam. Cellulitis beschermt de vrouw tegen te veel verzuringsschade en ook tegen haaruitval.

Oorzaken van cellulitis:

Cellulitis komt alleen voor bij vrouwen. Vermoedelijk is dit het gevolg van de bijzondere aard van het vrouwelijke stofwisselingsproces. Reeds in de 12de eeuw maakte de Heilige Hildegard ons daarop opmerkzaam. Zij schreef toen: "De vrouw scheidt gedurende haar vruchtbare periode eenmaal in de maand haar slechte stoffen af".

Het lichaam houdt al deze zuren een maand lang vast totdat de vrouw ze met de menstruatie uitscheidt. Dit vasthouden vindt plaats in het bloed, lymfe en placenta. Maar ook in oedemen, die zich voor de menstruatie d.m.v. zuurverdunning kunnen vormen. De opnamecapaciteit van het bloed, de lymfe en de placenta is echter beperkt. Is het maximum bereikt, dan gaat het vrouwelijke organisme over tot een kunstgreep. Zij neutraliseert dan de overtollige zuren en slaat de op deze manier ontstane zouten (slakken) op in het bindweefsel van de heupen, zitvlak, buik, bovenbenen en -armen.

Hoe kan cellulitis overwonnen of voorkomen worden?

Wanneer zijn de resultaten zicht- en merkbaar?

In het algemeen na 3 tot 6 maanden of zelfs eerder. Alles hangt af van de consequente handhaving en de eigen discipline. De veroorzakers van de zuren moeten gereduceerd worden. Cellulitisslakken moeten geneutraliseerd en afgevoerd worden door een consequente basische lichaamsverzorging via de huid.

Als bijzonder succesvol zijn BasischeKousen gebleken, die 's nachts gedragen worden. Het paar katoenen binnenkousen wordt in een basisch bad van pH 8,5 gedompeld. Vervolgens flink uitgewrongen en voor de nacht aangetrokken. Daarover worden de dikke buitenkousen uit scheerwol gedragen. Zo blijven de voeten 's nachts aangenaam warm. Er bestaat nauwelijks een comfortabelere en tegelijkertijd succesvollere onslakkingsmethode dan de BasischeKousen.