Rob's web

Stuifmeel

Stuifmeel kan op twee manieren voor therapeutische doeleinden worden gebruikt. De beste is het zogenaamde bijenbrood. Dit is stuifmeel dat door de bijen in de raat opgeborgen is geweest en beter voorzien is van dierlijke enzymen. Het is door jonge bijen gekauwd, voorzien van enzymen en met wat honing opgeborgen rond het broednest in de raten. De imker kan zulke raten uit de bijenkast nemen en het bijenbrood uit de raat halen met een pincet. Dit is wel de beste vorm van stuifmeel voor inwendig gebruik, maar het is moeilijk verkrijgbaar. Stuifmeel in klompjes kan ook vermalen worden gebruikt, maar het bederft veel sneller. Lange tijd heeft men zich afgevraagd of stuifmeel door de maag wel goed verwerkt zou kunnen worden omdat er rondom de minuscule stuifmeelkorrels een wasachtig huidje zit dat de maag niet kan verteren. Men heeft daar toen een oplossing voor trachten te vinden door stuifmeel te vermalen en te fermenteren maar daardoor is stuifmeel veel meer aan bederf onderhevig. Het oxideert snel.

Stuifmeel is gezond en goed voor jong en oud. Er is geen enkel natuurlijk kant-en-klaar product waar zoveel essentiële voedingsstoffen in zitten als Stuifmeel. O.a. 30% eiwitten (waarvan 10% als vrije aminozuren), 30% koolhydraten, 20% vetten (waarvan de helft meervoudig onverzadigde vetzuren) en mineralen. De volgende vitaminen zijn in Stuifmeel aanwezig: A, B1, B2, B3, B6, B8, B9, B12, C, D, E, en K. Vanwege de relatief grote hoeveelheid vitamine B12 is Stuifmeel heel waardevol voor mensen die geen vlees eten. Omdat Stuifmeel zo voedzaam is, remt het de eetlust met 20% en is daarom ook een prima middel om te gebruiken tijdens het afslanken.

Bijenpollen

Stuifmeel (pollen) is het vruchtbare stof van de bloemen. Bijen verzamelen het als voedsel en brengen het naar hun korven. Zonder stuifmeel zouden planten, bomen en bloemen niet kunnen bestaan. Wij mensen zijn er zelfs afhankelijk van. Het is het mannelijke zaad van bloeiende planten waaraan door honingbijen spijsverteringsenzymen worden toegevoegd. De voedingsstoffen in de pollen zijn licht verteerbaar en worden gemakkelijk door het lichaam opgenomen, waardoor het een zeer voedzaam natuurlijk voedsel is. Er is geen voedsel dat een zodanig grote verscheidenheid aan fundamentele bestanddelen, zoals enzymen, hormonen, vitaminen, aminozuren en dergelijke bevat, als bijenpollen. Een bijkomend voordeel is dat de in het stuifmeel aanwezige stoffen de werking van elkaar versterken.