Rob's web

Groene thee

De voordelen van groene thee

De gewoonte om groene thee te drinken in Japan stamt al van heel lang geleden. De thee staat vanouds bekend om zijn gezondheidsbevorderende en levens verlengende eigenschappen. Hoewel de gezondheidsbevorderende eigenschappen van de groene thee door de eeuwen heen proefondervindelijk zijn bewezen, neemt de wetenschapper van tegenwoordig daar geen genoegen meer mee en vindt dat de werkzaamheid in het laboratorium bewezen moet zijn. Recente studies over de groene thee hebben het geloof en de voordelen van het drinken van groene thee dan ook gerechtvaardigd. Sebastiaan Kneipp had ook al de stelling: 'laat je voeding je medicijn zijn en je medicijn je voeding.'

Omdat groene thee niet wordt gefermenteerd (gistingsproces), blijven alle natuurlijke stoffen behouden. Dit heeft tot gevolg dat de groene thee nog vol zit met waardevolle stoffen. Hieronder zal ik ze op een rijtje zetten, alhoewel er nog aanzienlijk veel meer stoffen zijn gevonden in de theestruik:

Verder treft men nog vele verschillende aminozuren (eiwitten) in groene thee aan en catechinen, waarover later meer. Zoals u in bovenstaande lijst kunt zien vindt men bijvoorbeeld ook selenium in groene thee. Al naar gelang de bodem waar de thee op groeide, zal het wat meer of minder zijn, maar uit onderzoek is gebleken dat de thee een rijke bron van selenium is. Sommige studies tonen aan dat het sterftecijfer wat betreft kanker, lager ligt bij mensen met een hogere seleniumspiegel in het bloed. Ook veel van de andere stoffen in deze thee zijn van belang voor het algemeen welbevinden. Door de afzonderlijke stoffen op internet te zoeken, bijvoorbeeld als zoekwoord: selenium en kanker kan men hierover weer een heleboel te weten komen. Mensen met een gestoorde suikerstofwisseling hebben behoefte aan chroom, en mangaan is belangrijk voor de eiwitstofwisseling én de bloedsuikerspiegel. Ook zink is van belang voor een goed werkend immuunsysteem.

Het sterftecijfer door kanker is zeer laag bij mannen en vrouwen in Japan. In de regio van Shizuoka waar 87 % van de Japanse groene thee wordt verwerkt en waar men zo'n vijf à zes kopjes groene thee per dag drinkt, blijken de cijfers die de sterfte aangeven van maagkanker behoorlijk te zijn afgenomen door het dagelijks drinken van groene thee. Wetenschappelijke studies die zijn gedaan door het Nationale Kanker Instituut in Tokyo tonen aan dat de primaire inhoudstoffen van groene thee, tannine en catechine die in voldoende mate aanwezig zijn, het percentage van mensen met kanker kan verminderen. Een studie van professor Shu-Jun Cheng van het Kanker Instituut in Beijing heeft met cijfers aangetoond dat een extract van groene thee het aantal gevallen van kanker met 50 % heeft doen verminderen.

Nu even iets in het kort over catechinen. Catechinen hebben zeer sterke antioxidatieve eigenschappen ten opzichte van de zogenaamde vrije radicalen.

Antioxidanten beschermen het menselijk lichaam tegen de schadelijke invloed van vrije radicalen, ze gaan de beschadiging van celwanden tegen.

Vrije radicalen zijn elektrisch geladen deeltjes. Ze kunnen celwanden en celkernen beschadigen en versnellen zo de veroudering. Vrije radicalen zijn ook agressieve stoffen, die bijvoorbeeld kunnen ontstaan door stress.

Bron: paradijsvogel.nl

Groene Thee heeft aanzienlijk minder caffeïne dan koffie.

Daar waar koffie een directe stoot van hyperactiviteit, trillende handen, incontinentie en irritatie veroorzaakt, wordt de caffeïne in de Groene Thee langzamer opgenomen, wat een gelijkmatige, voedende energie geeft in plaats van de beruchte 'pieken en dalen' van de koffie. Veel van het onderzoek naar de gezondheidsvoordelen is gedaan op basis van het gemiddelde gebruik in Aziatische landen, ca. 3 koppen per dag, hetgeen overeenkomt met 240 tot 320mg polyphenolen per dag. 5 gram Groene theebladeren in 250ml water is een standaard recept. Tabletten en capsules met Groene thee bevatten gestandaardiseerd extract, met name EGCG.

Drink tips:

Onderzoekers van de universiteit van Toledo in Ohio in Amerika ontdekten dat groene thee een stof bevat die de werking van een belangrijk enzym van celwoekeringen blokkeert. Onderzoek door de Japanse overheid heeft uitgewezen dat er veel minder sterfte voorkomt in gebieden, steden en dorpen waar veel groene thee wordt gedronken.

Groene thee is rijk aan looizuur en vitamine C en bevat 10 keer meer epigallocatechine gallate, een sterk antioxidant, dan zwarte thee en 2,5 keer meer dan Oolong thee.

Zuid-Koreaanse onderzoekers deden een interessante ontdekking in verband met het drinken van thee bij rokers. Nicotine bevordert de plaquevorming en induceert arteriosclerose als gevolg van een verhoogde oxidatieve stress. Dit zijn negatieve aspecten die gedeeltelijk onder controle kunnen gehouden worden door het drinken van groene thee. In de bedoelde studie dronken 20 rokers 600 ml (vier kopjes) groene thee per dag en dit gedurende zes maanden. Uit de vergelijking van de bloedwaarden voor en na het experiment bleek dat het geoxideerd LDL significant was gedaald. Dit gold ook voor het oplosbaar P-selectine, een endotheliaal eiwit dat een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van een ontsteking. Hiermee kunnen wellicht enkele cardiovasculaire beschadigingen als gevolg van het roken beperkt worden, al blijft uiteraard de beste remedie te stoppen met roken.

Lee W et al, Clin Biochem 2005; 38(1): 84-7

Groene thee laat vetcellen krimpen

Poeder van gedroogde groene thee remt de groei van de vetlagen. Dat ontdekten Japanse onderzoekers. Volgens hun proeven komt de vetverbrandende werking van het preparaat op het conto van de bijna weer vergeten anti-oxidantwerking van groene thee.

De Japanse onderzoeksgroep bestudeert de werking van groene thee al enkele jaren. In de jaren negentig ontdekte de groep dat groene theepoeder de opslag van vetzuren in vetcellen afremt. In reageerbuizen, tenminste. Maar werkt thee ook in organismen? Om daar achter te komen gaven onderzoekers de extracten tien dagen lang aan mannelijke ratten. Elke rat kreeg dagelijks 130 milligram extract, opgelost in water, toegediend via een slangetje in de mond dat doorliep tot in de maag.

De dieren kregen een dieet dat voor vijftig procent uit suiker bestond, en voor 15 procent uit boter. Zo hoopten de onderzoekers de dieren vet te mesten. Dat lukte prima. De ratten werden snel zwaarder. Maar zoals je in de onderstaande figuur kunt zien remde het extract de gewichtstoename af. PGT staat trouwens voor powdered green tea.

De verminderde groei betekende ook minder vetmassa, bleek toen de Japanners de epidymale, perirenale en mesenterische vetmassa's uit de dieren haalden en wogen. Ook de lever was minder zwaar.

Uit reageerbuisproeven wisten de Japanners al dat groene thee-extract de hoeveelheid triglyceriden in vetcellen vermindert. De resultaten hieronder zijn verkregen door vetcellen bloot te stellen aan een concentratie van 0.1 milligram per milliliter. Dat is hoog.

In de vetcellen was de aanmaak van het enzym SOD - voluit: superoxide dismutase - verhoogd, ontdekten de onderzoekers. SOD is een anti-oxidant die agressieve verbindingen uitschakelt. Als vetcellen insuline waarnemen gebruiken ze zulke agressieve stoffen om het insulinesignaal aan de rest van de cel door te geven, waardoor de cel vetten gaat opslaan. Groene thee blokkeert dat proces, vermoeden de Japanners.

Eerder ontdekten de Japanners al dat vitamine C dat het afslankeffect van groen thee versterkt. In reageerbuizen legden vetcellen, in een omgeving met groene thee-extract, minder triglyceriden vast naarmate de onderzoekers er meer vitamine C aan hadden toegevoegd. (VC-L staat voor een concentratie van 0.18 microgram vitamine per milliliter, VC-H voor 0.35 microgram per milliliter.)

Groene thee tegen huidkanker

Huidkanker blijft steeds toenemen. De schadelijke invloed van UV licht staat vast. Hoewel de non-melanoom huidkankers meestal zeer goed te behandelen zijn als ze tijdig worden ontdekt, zorgen ze toch voor heel wat ongemak. Lelijke littekens, werkverlet, angst en frequente recidieven als ze laat worden opgespoord. Ook deze non-melanoomkankers hebben meestal een dodelijk verloop als men ze helemaal niet behandelt.

Deze huidtumoren kunnen goed voorkomen worden door een correct UV-gedrag maar er is ook de mogelijkheid van chemopreventie. Onderzoekers uit de Cleveland University (Ohio-USA) vonden dat het innemen en/of toedienen van sterke antioxidantia het ontstaan van huidkanker kan afremmen. Een van de sterkste antioxidantia in de natuur zijn de polyfenolen die we terugvinden in groene thee. Het dagelijks drinken van of smeren van cosmetica op basis van groene thee kunnen het ontstaan van huidtumoren afremmen. Ze vervangen uiteraard de zonbescherming niet, maar zijn complementair en aan te raden.

Bron: Gezondheid.be

Afvallen met groene thee

Een onderzoek van het Duitse Instituut voor Voedingsonderzoek in Potsdam heeft uitgewezen dat groene thee kan helpen bij het afvallen.

EGCG

De verhalen deden al de ronde: groene thee helpt het metabolisme versnellen en zou daarom goed werken in de strijd tegen overtollige kilo's. Onderzoekers hebben nu vast kunnen stellen dat een bepaalde stof die in het drankje voorkomt de toename van lichaamsvet bij muizen vermindert. Het bestanddeel zorgt niet dat je minder trek krijgt, maar remt de opname van voedsel in de darmen en bevordert de verbranding van vet. De test met muizen hield in dat ze een vetrijk dieet kregen aangevuld met groene thee. Na 29 dagen waren ze minder zwaar dan hun soortgenoten die het zonder de thee moesten doen. Ook het vetpercentage was drastisch afgenomen. De wetenschappers gebruikten voor de test een extract van de thee, dat voor 94 procent bestond uit de werkzame stof EGCG. Het is nog maar de vraag of EGCG kan worden gebruikt als afslankmiddel.

Gezond Bij eerdere onderzoeken is al gebleken dat groene thee grote hoeveelheden polyphenolen bevat die het cholesterolgehalte verlagen en het verbranden van vetten verbeteren. EGCG behoort tot deze stoffen. Tevens bezit de warme drank kankerremmende en antibacteriële eigenschappen. Daarbij zou thee een kalmerende werking hebben op de zenuwen. De drank zit boordevol antioxidanten, die de weerstand versterken, en vitamines en mineralen, zoals calcium, magnesium, fluoride en ijzer.Met al deze goede eigenschappen ligt het voor de hand dat groene thee de gevolgen van het ouder worden vertraagt.

Momenteel staat groene thee vanwege de preventieve werking tegen kanker en hartziekten, enorm in de belangstelling. Men doet daar op dit moment allerlei onderzoeken naar. Toch is ook matigheid geboden. In groene thee zit, overigens minder dan in koffie, namelijk ook cafeïne. En wie te veel cafeïne binnenkrijgt, kan last krijgen van rusteloosheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen.

Bronnen: DlfE, ANP, Achmea Health

Groene thee - preventie middel tegen kanker

Hirota Fujiki, Saitama Cancer Centre Research Institute, Japan.

Deze onderzoeker rapporteerde over de resultaten van een aantal dierproeven. Hieruit bleek dat groene thee een remmend effect heeft op de groei van kankercellen. Het betreft hier een breed werkingsgebied, onder andere het maagdarmkanaal, de lever, longen, pancreas, nieren en hersenen. Ook met betrekking tot borst en baarmoeder is er sprake van een preventieve werking.

Bij reeds aanwezige kanker is ten gevolge van groene thee een remming van de groei en metastasering waargenomen. Wat de werkingsmechanismen betreft, liet groene thee onder andere een afname zien van urokinase, telomerase en lipide peroxidase. Hirota Fujiki: "Op grond van onderzoeksresultaten adviseer ik om dagelijks 10 kopjes groene thee te drinken". Op grond van deze en andere onderzoekingen adviseerde hij om dagelijks tien kopjes groene thee te drinken. Indien dit op praktische bezwaren stuit, kan men deze thee in de vorm van tabletten of capsules innemen.

Groene thee supplementen

Groene thee, hoe lekker ook, heeft meer effect op onze gezondheid wanneer we het capsules innemen dan als drankje. Onderzoek aan de Universiteit van Californië wijst namelijk uit dat polyfenolen (anti-oxidanten) uit groene thee beter door ons lichaam worden opgenomen wanneer ze als extract (of capsulevorm) worden ingenomen dan wanneer de groene thee als drank wordt bereid. Dit onderzoek onderbouwt de sterk toenemende activiteiten rondom en belangstelling voor voedingssuppelmenten met groene thee. Groene thee, een traditionele drank in Azië, is onderwerp van verschillende onderzoeken omdat de sterke anti-oxidanten in de thee in verband wordeb gebracht met bescherming tegen kanker, bacteriën eb het risico van hart-en vaatziekten.

Marketing Results, maart 2005

AOV Groene thee extract

Groene thee-extract 250 mg bevat een hoge concentratie polyfenolen, waarvan bekend is dat ze een bijdrage kunnen leveren aan de goede conditie van de bloedvaten en de lever en dat ze krachtige eigenschappen bezitten ter bescherming tegen vrije radicalen. Het polyfenolencomplex in groene thee-extract bevat voornamelijk flavonoïden. Andere in groene thee aanwezige substanties zijn koffiezuur, galzuur, syringinezuur en een relatief kleine hoeveelheid cafeïne. Groene thee is bovendien een goede bron van vitamine K. In diverse studies is een verband geconstateerd tussen een hoge consumptie van groene thee en het behoud van een goede celdeling en van gezonde cellen en weefsels. Naast het feit dat groene thee een zeer krachtige vrije radicalen-vanger is en daardoor gezonde cellen en weefsels beschermt, heeft deze stof een sterk remmend effect op de vorming van gevaarlijke nitroso-verbindingen uit nitraat en nitriet. Ook bij zware rokers die veel groene thee dronken werd een gunstige effect op het terugdringen van de vrije radicaal-belasting waargenomen. De hoeveelheid lipide peroxidatie nam af tot het niveau van niet-rokers. Groene thee blijkt tevens een gunstig effect te hebben op het hart en de bloedvaten, onder meer doordat het helpt bij de verlaging van het cholesterolgehalte. Zo werd in een Japans onderzoek vastgesteld dat het drinken van veel groene thee gepaard ging met beduidend lagere gehaltes aan triglyceriden en totaal-cholesterol in het bloed. Bij een hoge consumptie van groene thee waren ook het schadelijke VLDL- en LDL-cholesterol verlaagd, terwijl het gunstige HDL-cholesterol juist was verhoogd. In dit verband is tevens belangrijk dat groene thee-extract een gunstige invloed heeft op de bloedsomloop en de doorbloeding bevordert. Een hoge consumptie van groene thee helpt ook diverse aspecten van de leverstofwisseling te optimaliseren. Daarbij moet er echter wel rekening mee worden gehouden dat men door het drinken van grote hoeveelheden groene thee ook veel looizuur naar binnen krijgt, waardoor de opname van essentiële mineralen uit het spijsverteringskanaal kan worden belemmerd en op den duur zelfs nierbeschadigingen kunnen optreden. Daarom is het belangrijk dat AOV's Groene thee-extract 250 mg géén looizuur bevat.

Groene thee - goed voor je geheugen

Wie vergeetachtig van aard is, zou misschien wat meer thee kunnen drinken. Uit Brits onderzoek blijkt namelijk dat thee het geheugen flink stimuleert. Ook Alzheimerpatiënten zijn er mogelijk bij gebaat. De Britten staan mede bekend om hun gewoonte om veel thee te drinken. Volgens Britse onderzoekers van de Universiteit van Newcastle is dat niet alleen gezellig, maar ook goed voor de geheugencellen. Groene en zwarte thee remt de ontwikkeling van de enzymen in de hersenen die geheugenverlies veroorzaken, zo ontdekten de onderzoekers. Uit diverse laboratorium-tests is naar voren gekomen dat door het drinken van groene of zwarte thee de productie van het acetylcholinesterase-enzym (AChE) wordt afgeremd. Dit enzym breekt de stof acetylcholine, die een rol speelt in het geheugen, af. De onderzoekers hopen dat de resultaten uit hun studie zullen leiden tot de ontwikkeling van een nieuwe behandeling voor patiënten met Alzheimer. Deze aandoening is niet te genezen, maar de thee zou een nieuwe manier kunnen zijn om de ziekte af te remmen. De werking van groene en zwarte thee is vergelijkbaar met die van speciale geneesmiddelen die momenteel tegen Alzheimer worden ingezet. Een tekort aan acetylcholine in de hersenen wordt in verband gebracht met Alzheimer. Ook speelt hierbij mee dat de beide theesoorten eveneens de werking van het enzym butyrylcholinesterase, dat is aangetroffen in de hersenen van Alzheimer-patiënten, zouden verhinderen. Overigens zijn er wel belangrijke verschillen tussen het drinken van groene en zwarte thee. Groene thee blijft volgens de wetenschappers namelijk een week werkzaam, zwarte thee een dag. Groene thee gaat bovendien een stap verder, doordat het de productie van beta-secretase, een stof die ook met Alzheimer in verband wordt gebracht, sterk vermindert.

BBC, University of Newcastle, Phytotherapy Research

Groene thee soorten

Groene thee is ‘echte’ thee (dat wil zeggen, gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis) die minimale fermentering heeft ondergaan tijdens de productie. Groene thee is popular in China en Japan, en is recentelijk populairder in het Westen geworden, waar traditioneel zwarte thee (een ‘echte’ thee gemaakt van zwaarder gefermenteerde bladeren dan witte, groene, en oolong variëteiten) wordt gedronken.

Chinese groene thee

Soorten chinese thee (luchá) zijn:

Longjing (lóngjing, "dragon well"; ook wel lung ching) is een beroemde thee uit Longjing, bij Hangzhou (Zhejiang). Longjing wordt verder onderverdeeld in 7 klassen: Superior (qiqiang), Special (queshe) en dan van 1 naar beneden tot 5. De thee kenmerkt zich door lange vlakgedrukte helgroene bladeren. Longjing heeft een helder geel stralende doorkijk met een kruidig aromatische smaak. Groene thee word van dezelfde plant gewonnen als de zwarte thee. De verschillende bewerking maakt onderscheid tussen groene Oolong of zwarte thee.

Mao feng ("Mao Peak") is een beroemde thee uit Huangshan.

Gunpowder is een groene thee uit China's Anhui Provincie. Deze thee ontleent zijn naam van de grijs-groen balletjes van operold blad. In het Chinees wordt het (zhuchá, "pearl thee" / "bead thee," genoemd, niet te verwarren met Boba thee). Deze thee wordt geëxporteerd naar de Maghreb en gebruikt bij de bereiding van de traditionele Noord-Afrikaanse muntthee.

Zhenmei (zhenméi chá, "precious eyebrow thee", ook chun mee), het gewoonst type in China, wordt zo genoemd naar de vorm van de theebladeren.

Jasmijn thee Hyson is een vroeggeoogste thee waarvan de balderen in een lange, dunne manier worden gerold.

Japanse groene thee

Groene thee (ryokucha) is zo alomtegenwoordig in Japan dat het gewoonlijk "thee" wordt genoemd (ocha) of zelfs "Japanese thee" (nihoncha). Types van deze thee worden gewoonlijk geklasseerd afhankelijk van de kwaliteit en de gebruikte delen van de plant.

Gyokuro ("jewel dew") Gyokuro thee is in het algemeen zoet en delicaat in smaak. Geselecteerd uit een klasse groene thee die tencha (??) genoemd wordt, wordt Gyokuro beschouwd als de hoogste klasse thee die in Japan gemaakt wordt. Gyokuro's naam verwijst naar de bleke groene kleur van thet aftreksel.

Matcha ("rubbed tea") wordt voornamelijk in de theeceremonie gebruikt. Matcha komt van gyokurobladeren die gestoomd en gedroogd zijn.

Sencha ("broiled tea") Shincha ("new tea") Bancha ("number tea") Genmaicha ("brown rice tea") Hojicha ("roasted tea") Kukicha ("stem tea") Kabusecha

Wikipedia

Groene thee leveranciers

Green balance - Yogitea

Green Balance heeft zijn naam te danken aan de gebalanceerde hoeveelheid Groene Thee met Kombucha, Chinese kruiden en andere unieke ingrediënten die dienen als catalysator, het verbeteren van de circulatie en stofwisseling door het hele lichaam.

Green energy - Yogitea

Al eeuwen lang schrijven de Zuid-Amerikaanse Indianen aan Guarana energie gevende krachten toe. De Brazilianen zijn zo overtuigd van haar kracht dat ze samen gemiddeld zo’n twee miljoen koppen Guarana thee per dag drinken.

Green guardian - Yogitea

Deze melange heeft als extra vlierbes toegevoegd aan de Groene Thee en Kombucha formule. Vlierbes werd van oudsher gebruikt om het spijsverterings-systeem te helpen en om het immuun-systeem optimaal te houden, speciaal gedurende de seisoenswisselingen.

Green jasmine - Yogitea

De weldadige geur van Jasmijn bloemen wordt als sinds de vijfde eeuw gemengd met Groene Thee. Ons unieke recept accentueert de voordelen van Groene Thee en de delicate geur van Jasmijn met de verwarmende en stimulerende kwaliteiten van gember.

Morrocan Mint Green Tea - Dilmah

Een milde, stimulerende en aromatische combinatie. Een pure groene Ceylon-thee "Young Hyson" met als toevoeging de blaadjes van de pepermuntplant. Een levendige natuurlijke combinatie van de fijnste groene thee, met het zoetige van pepermunt. De olijfgroene, sterk gedraaide blaadjes, ontvouwen zich na het opschenken volledig en geven de thee van gemiddelde sterkte een amberkleur. De delicate smaak van de pepermunt overheerst hierbij niet, maar geeft de thee een bijzonder mooie frisse smaak. Een thee voor na het eten, als neutraliserende smaak in de mond. De thee is een typische Marokkaanse drank, die al honderden jaren als welkomstdrank wordt geserveerd.

Green Tea with Jasmine Flowers - Dilmah

Mooi groene thee, met een gelige theedrank, natuurlijk gearomatiseerd met Jasmijnbloesems. Al in de tijd van de Zuidelijke Song-Dynastie (960 - 1279) geldt deze thee als lievelingsdrank van de Chinezen. De zoet ruikende jasmijnbloesems worden met de groene thee gemengd, waardoor er een theedrank ontstaat met een fluweelzacht aroma. De bloem van de bladverliezende klimplant Jasmijn, bestrijdt nervositeit en brengt de actieve geest tot rust.

Sencha Green Tea - Dilmah

De Sencha is een groene thee, die extra wordt behandeld met stoom. Het is de lievelingsthee van de Japanner. Zij kunnen de zachte aroma, de milde licht zoete smaak, zeer waarderen. Van deze thee kan je de hele dag genieten. Prima geschikt voor na het eten; hij verfrist uw gehele mondholte.

Ming Mei - Famous Plum - Green Tea - Dilmah

De bekendste "Eyebrow"-thee, zo genoemd vanwege zijn wenkbrauw vorm. De Ming Mei, die in de Shangmeizhou-regio verbouwd wordt, is ook bekend om zijn pruimenthee. Het verkrijgen van een Ming Mei thee, vergt bijzondere vaardigheden. De bladeren - jadegroene van kleur - geven na het begieten een doorzichtige, geelachtige drank met die karakteristieke pruimachtige ondertoon. Tijdens het opgieten, gaat het blad van de thee open, om de met de hand geplukte knoppen te laten zien. Een heldere, lichte en verfrissende thee van buitengewone kwaliteit.

Ceylon Whole Leaf Green Tea - Dilmah

Mooie groene Ceylon-thee, verbouwd op 420m hoogte, in het Gampola gebied. Zijn elegante, lange, gerolde bladeren, gaan na het opgieten geheel open. en geven een aangename milde theedrank met een diep gele kleur en een licht zoete bijsmaak. Aangenaam prikkelt deze thee het gehemelte, dat maakt hem ook ideaal geschikt voor na het eten. Een thee met een ronde kruidensmaak, met een kleine fruitachtige tint.

Groene thee in bier

iKi Refreshment Beer is een bovengistend bier. De smaak is fris en de bitterheid is lager dan die van de gangbare bieren. Hierdoor is iKi goed doordrinkbaar en dorstlessend. De basis van iKi wordt gevormd door water, gerstemout, hop en gist. Maar iKi bevat bijzondere ingrediënten: sencha en de Japanse vruchten nashi en yuzu. Sencha is een Japanse groene theesoort. Omdat de theebladeren meteen na de pluk gestoomd worden, wordt het fermentatieproces onderdrukt en blijven de gezonde elementen behouden.

Yuzu is een citrusvrucht die veel in de Japanse keuken wordt gebruikt. De vrucht heeft een oneffen oppervlak. De schil is zoet en licht bitter. De smaak van het sap komt overeen met het sap van de grapefruit/mandarijn/citroen. Yuzu geeft iKi een verfrissende en lichtzure smaak. De Japanse bruingele nashi-vrucht heeft het uiterlijk van een appel en de textuur van een peer. Het vruchtvlees is wit en sappig en de vruchtsuikers spelen belangrijke rol bij de nagisting van iKi.

Omdat iKi ongefilterd is en nagist op fles is het licht troebel. Bij langere rijping, meer dan vier weken, neemt de troebelheid af. Het stamwortgehalte van 11.5 graden plato is vergelijkbaar met reguliere bieren. Het alcohol percentage is 4.1%. Dat is één procentpunt lager dan andere bieren. Door de brouwmethode en de toevoeging van groene thee behoudt het bier zijn volle smaak.

Internationaal

Green Tea as Cancer Preventive

Continuing research on the beneficial properties of green tea to human health has produced several new findings. Most notable is a study by Japanese scientists of the Saitama Cancer Research Institute relating the delay of cancer onset with the consumption of green tea. The study shows that early stage breast cancer spreads less rapidly in women with a history of drinking five or more cups of green tea a day. As a result, there is a lower recurrence rate and a longer disease-free period. With the evidence that green tea and EGCG, a catechin found only in green tea, are a natural and readily available inhibitor of TNF-, a gene expression which promotes the growth in cancer cells and in their surrounding tissue, it is possible for researchers to extend this idea to other various human diseases. Since EGCG has also been proven to kill cultured cancer cells without causing harm to surrounding healthy cells, green tea could be beneficial not only for cancer prevention but also in the therapy and prevention of other diseases.

Drinking Green Tea Reduces the Effects of Cigarete Smoking

In two different studies, one by scientists at the Academy of Preventive Medicine in Beijing, China and the other by James Klaunig at the Indiana University School of Medicine in Indianapolis, the effects of green tea on oxidative stress, brought on by the toxins of cigarette smoke, were investigated. Oxidative stress, an imbalance in the pro-oxidant/antioxidant status of a cell, appears to cause or participate in the development of certain diseases-notably cancer. Researches found that when cigarette users drank an equivalent of six cups of green tea a day, their bodies suffered 40% to 50% less oxidative damage. This potentially lowers their risk of cancer, emphysema, heart disease and other illnesses. Oxidative damage was reduced to that of levels found in nonsmokers prior to drinking green tea. However, it is important to note that those who drink green tea and continue to smoke are still raising their risk of experiencing oxidative damage. Nonsmokers who were studied exhibited significant decreases in oxidative damage as well.

Green Tea May Prevent Rheumatoid Arthritis

Medical researchers at Case Western Reserve University in Cleveland, published a study in April, 1999 reporting that drinking four or more cups of green tea a day may prevent rheumatoid arthritis and reduce the severity of it in those who are currently battling the disease. The study was conducted on mice with collagen induced arthritis, which is similar to that of rheumatoid arthritis in humans. The mice that received green tea were less likely to develop arthritis than the mice who received plain drinking water. However, the mice that received green tea and yet still developed arthritis had less severe forms of arthritis. It was concluded that the antioxidants present in green tea possess not only cancer-preventeing properties but also anti-inflammatory properties. Rheumatoid arthritis is an inflammatory disease that causes pain, swelling, stiffness, and loss of function in the joints. The antioxidants in green tea may prevent or reduce the severity of these symptoms.

Green Tea May Prevent Oral Cancer

At a symposium in Washington DC, 1998, a team of Chinese scientists, Ning Li from the Institute of Nutrition and Food Hygiene, Zheng Sun from the Chinese Academy of Preventive Medicine and Junshi Chen from the Beijing Dental Hospital, revealed that drinking green tea improves pre-cancerous conditions of oral leukoplakia in patients and suggests it may have certain preventive effects in oral cancer. The study involved 32 patients, 20 males and 12 females, 23-28 years of age with oral mucosa leukoplakia, a pre-cancerous lesion of oral cancer. During a six month period, patients drank three cups of green tea a day and applied a mixture of green tea and glycerin directly to the lesion. As a result, 38% of the patients experienced a reduction in the size of a single lesion or in the total size of multiple lesion by 30% or more. 59% saw no changes at all. At the same time, the frequency and rate of formation of cancerous cells decreased significantly.

New Insight Into Green Tea's Action on Bladder Cancer,

Green tea extract is able to target cancer cells while leaving healthy cells alone, researchers have found for the first time, adding further support to its potential as a cancer prevention agent. The UCLA team has also uncovered more about how Green tea extract counteracts the development of cancer. This could allow researchers to work out which people could benefit from the extract. About 500 metric tons of green tea extract were sold in Europe during 2003, mostly for use in beverages and cosmetics. But the extracts are set to be increasingly used in supplements as evidence of their benefits gain weight. Numerous epidemiological and animal studies have suggested that green tea extract provides strong anti-cancer effects in several human cancers, including bladder cancer. In 2003, U.S. researchers found that the active ingredient in green tea, epigallocatechin-3-gallate (EGCG), blocked the growth of bladder tumors in rats. Green tea extract has been shown to induce death in cancer cells, as well as inhibiting the development of an independent blood supply that cancers develop so they can grow and spread. In the new study on bladder cancer cell lines, scientists demonstrated that the plant extract interrupts a process that is crucial in allowing bladder cancer to become invasive and spread to other areas of the body. The findings, published in the 15 February issue of Clinical Cancer Research, “add a new dimension in understanding the mechanisms of green tea extract," said senior author JianYu Rao.

Nutraingredients

Green tea may fight leukaemia

The active component in green tea, epigallocatechin-3-gallate (EGCG), already shown to fight several types of cancer, also appears to kill cells of the most common form of leukaemia, reports a US team. The researchers found that EGCG interrupts the communication signals needed by cancer cells to survive, prompting them to die in eight of 10 patient samples tested in the laboratory. The cells came from patients with B-cell chronic lymphocytic leukaemia (CLL), most often diagnosed in patients in their mid-to-late 60s and currently without cure. While chemotherapy is administered in the most severe cases, doctors have tended to stall use of this treatment in early stage patients, some of whom may live with it for decades and not require treatment. Green tea could however offer a less harmful, but effective alternative for this category of patients. "We're continuing to look for therapeutic agents that are nontoxic to the patient but kill cancer cells, and this finding with EGCG is an excellent start,” said Neil Kay from the Mayo Clinic. “Understanding this mechanism and getting these positive early results gives us a lot to work with in terms of offering patients with this disease more effective, easily tolerated therapies earlier." Since the 1970s, epidemiological studies of cancer have shown that in parts of the world where green tea is consumed, the incidence of solid tumour cancers such as breast, lung and gastrointestinal cancers is lower.

Mouse-model testing of green tea's cancer-prevention properties and lab tests on EGCG have confirmed that they protect against solid tumours and induce death in cancer cells from solid tumours.

Recent findings of green tea extract AR25 (Exolise) and its activity for the treatment of obesity. These results suggest the green tea extract AR25 to be a natural product for the treatment of obesity, which exerts its activity by several ways: inhibition of lipases and stimulation of thermogenesis.

Efficacy of a green tea extract rich in catechin polyphenols and caffeine in increasing 24-h energy expenditure and fat oxidation in humans. Green tea has thermogenic properties and promotes fat oxidation beyond that explained by its caffeine content per se. The green tea extract may play a role in the control of body composition via sympathetic activation of thermogenesis, fat oxidation, or both.

Green tea shown to prevent prostate cancer

First clinical study shows 90 percent efficacy in men with pre-malignant lesions Anaheim, Calif. – After a year's oral administration of green tea catechins (GTCs), only one man in a group of 32 at high risk for prostate cancer developed the disease, compared to nine out of 30 in a control, according to a team of Italian researchers from the University of Parma and University of Modena and Reggio Emilia led by Saverio Bettuzzi, Ph.D. Their results were reported at the 96th Annual Meeting of the American Association for Cancer Research. "Numerous earlier studies, including ours, have demonstrated that green tea catechins, or pure EGCG (a major component of GTCs), inhibited cancer cell growth in laboratory models," Bettuzzi explained. "We wanted to conduct a clinical trial to find out whether catechins could prevent cancer in men. The answer clearly is yes." Earlier research demonstrated primarily that green tea catechins were safe for use in humans. Bettuzzi and his colleagues had found that EGCG targets prostate cancer cells specifically for death, without damaging the benign controls. They identified Clusterin, the most important gene involved in apoptosis, or programmed cell death in the prostate, as a possible mediator of catechins action. "EGCG induced death in cancer cells, not normal cells, inducing Clusterin expression" said Bettuzzi. The interest in green tea catechins and other polyphenols – antioxidants found in many plants that give some flowers, fruits and vegetables their coloring – derives from traditional Chinese medicine, and the observation of lower cancer rates among Asian populations. Bettuzzi observed that the Mediterranean diet is rich in vegetables, and lower rates of prostate cancer are found in that region, as well.

American Association for Cancer Research 

The power of green tea

Twenty years ago, if you had told Lester Mitscher that he would be best known as an expert on green tea and other natural medicines, he probably would have laughed in your face. "Those would have been fighting words," says Mitscher, KU distinguished professor of medicinal chemistry. Despite a prolific career that spans more than four decades and includes 14 U.S. patents, six books on drug chemistry and numerous awards, Mitscher is perhaps most widely recognized for his research on the benefits of green tea. In 1997, Mitscher found that green tea contained high levels of the disease-fighting antioxidant epigallocatechin gallate, or EGCg. His research concluded that the EGCg in green tea was up to 100 times more effective than vitamin C and up to 75 times more effective than vitamin E at protecting the body against free radicals - renegade oxygen-filled molecules that can cause damage to cells and DNA strands, making them more susceptible to diseases such as diabetes, some forms of cancer and arthritis, Alzheimer's disease and many others. Since Mitscher delivered those findings, the popularity of green tea has skyrocketed, and with it Mitscher has been in high demand as an expert on the benefits of drinking the age-old Chinese beverage - something this modest and dedicated scientist could never have imagined. His most recent book, The Green Tea Book: China's Fountain of Youth, already has exceeded his wildest expectations. Bron: University of Kansas

Epigallocatechin gallate attenuates diet-induced obesity in mice by decreasing energy absorption and increasing fat oxidation. Dietary EGCG attenuated diet-induced body fat accretion in mice. EGCG apparently promoted fat oxidation, but its fat-reducing effect could be entirely explained by its effect in reducing diet digestibility.

Green tea polyphenol epigallocatechin gallate inhibits adipogenesis and induces apoptosis in 3T3-L1 adipocytes. These results demonstrate that EGCG can act directly to inhibit differentiation of preadipocytes and to induce apoptosis of mature adipocytes and, thus, could be an important adjunct in the treatment of obesity.

Modulation of obesity by a green tea catechin. The effects of long-term daily oral consumption of 2–4 cups (500–1000 ml) of green tea or EGCG-containing green tea extracts may mimic some of the acute effects of EGCG. Studies have shown that oral consumption of green tea, EGCG, or EGCG-containing green tea extract can lower serum and LDL cholesterol, increase HDL cholesterol, and lower serum glucose (1, 3, 8). On the basis of the in vivo effects of EGCG on body weight loss, body fat, serum lipid nutrients, thermogenesis, and fat oxidation (1–4, 8) and of the in vitro effects of EGCG on fat cell functions (4, 7), long-term consumption of green tea may decrease the incidence of obesity and, perhaps, green tea components such as EGCG may be useful for treating obesity.

Effect of green tea supplementation on insulin sensitivity in Sprague-Dawley rats. Results demonstrated that green tea increases insulin sensitivity in Sprague-Dawley rats and that green tea polyphenol is one of the active components

Green tea boosts exercise endurance

A new study tested the effect of regularly taking green tea extract (GTE) and found that over 10 weeks, endurance exercise performance was boosted up to 24% with 0.5% GTE supplementation, and 8% with 0.2% by-weight addition to food. Reporting in the online edition of the American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology researchers at the Biological Sciences Laboratories of Kao Corp., Tochigi, Japan, said the 8-24% increase in swimming time-to-exhaustion was "accompanied by lower respiratory quotients and higher rates of fat oxidation." The results "indicate that GTE is beneficial for improving endurance capacity and support the hypothesis that the stimulation of fatty acid utilization is a promising strategy for improving endurance capacity," according to the study entitled, "Green tea extract improves endurance capacity and increases muscle lipid oxidation in mice." Research was conducted by Takatoshi Murase, Satoshi Haramizu, Akira Shimotoyodome, Azumi Nagasawa and Ichiro Tokimitsu, working at Kao Corp., a Japanese maker of healthcare products, including green tea beverages.

Medical Study News