Rob's web

Dranken

Drank is een te drinken vloeistof.

Vele dranken bevatten schadelijke stoffen

Sommige stoffen kunnen je slechtziend, ongeconcentreerd, agressief, allergisch, verkankerd en onherstelbaar zenuwziek maken.

Koffie is omstreden: het bevat in geringe mate schadelijke stoffen van het branden, cafeïne, en mogelijk soms schimmelgif. Koffie bevat schadelijk cholesterol, die perfekt door het papier van de snelfilter wordt tegengehouden. Koffie die op andere manieren is gezet (percolator, Griekse koffie, 'pruttelkoffie'), is in dit opzicht wel schadelijk, espressomachines en koffiepads aanzienlijk minder, gelukkig voor de liefhebbers. Door de cafeïne kan een koffiedrinker beschouwd worden als softy 'softspeedgebruiker'. Toch is een bak koffie voor een kind veel gezonder dan een glas cola.

Tegelijkertijd is gebleken, dat koffie tandbederf tegengaat, en dat het drinken van zwarte koffie (zonder suiker) goed helpt bij Diabetes type 2, verstoorde glucosetolerantie en astma-achtige aandoeningen.

Oktober 2006 raakte bekend, dat zwarte koffie ongeveer 7 maal zoveel waardevolle flavonolen bevat als multivruchtensap uit een pak. (koffie met melk is niet gemeten).

Het drinken van 1 kopje koffie per dag vermindert de kans op levercirrose met 22% (A Klatsky Archives of. Internal Medicine 166 2006). Een stevige alcoholist is zo gebaat met 5 of 6 mokken!

Dat veel koffie slecht is voor je hart, gaat vooral op voor het 'genotypeF' (20% van de bevolking): mensen met dit genotype blijken bij meer dan 4 koppen koffie wel degelijk schade te kunnen ondervinden (de Volkskrant 18-03-06). Zeker hartpatiënten die van koffie houden zouden hierop getest kunnen (moeten) worden.

Groene thee staat bekend om haar kankerwerendheid. Groene thee helpt bij afvallen (bevat een stof die vetverbranding bevordert, DIfE, Potsdam 28-02-05). Ook zwarte thee is goed - bevat veel flavonoïden, waarbij de zgn. 'Catechinen' van groot belang zijn. Catechinen beschermen de lichaamscellen tegen DNA schade door schadelijke stoffen zoals Nitrosaminen. In welke mate dat gebeurt, is sterk afhankelijk van de manier van innemen: Liever niet samen met melk en eten (zie ook hieronder bij 'melk'), en het effekt is het krachtigst, wanneer het samen met de schadelijke stof (bijv. nitrosaminen) wordt ingenomen.(maar nitrosaminen vormen zich in/uit eten met nitriet, dus moet thee wel samen met het eten)

Hetzelfde geldt voor vruchtensap. Zo is Vitamine C een bekende blokkeerder van nitrosaminevorming, evenals het flavonool Quercitine (veel in bepaalde peulvruchten). Sinaasappelsap, de versgeperste al helemaal, bevat niet alleen veel Vitamine C, maar ook een breed scale aan andere waardevolle stoffen. Ook blijkt dit sap een net zo goed effekt op de calciumhuishouding te hebben als melk!

Hieronder staan de merken en hun produkten. Meestal hebben merken zowel goede als verkeerde produkten.

Dranken met toegevoegde suiker veroorzaakt in struktureel grote hoeveelheden een overbelasting van het lichaam - zeker als daarnaast veel andere suikerwaar genuttigd wordt. Alle light drankjes bevatten ernstig verdachte zoetstoffen (terwijl goede alternatieven voorhanden zijn). Cool Best en Taksi gebruiken sinds kort sucralose, dat minder onder verdenking staat dan aspartaam, maar toch. (zie hier). Deze zeer gevaarlijke zoetjes (klik hier voor een onderzoek naar de gevolgen van frisdrank- en kauwgumgebruik bij Amerikaanse piloten) zitten in alle suikervrije produkten, behalve de biologische.

Blikjes geven zenuwaantastend en hersenbeschadigend aluminium af. Speciale huismerken als 'Euroshopper', zijn te vinden onder de naam van de supermarkt (niet alle huismerken zijn bekeken - tips zijn welkom). Sommige produkten zijn zo'n eigen leven gaan leiden, dat ze onder hun produktnaam staan, en niet onder de merknaam (bijv. Vifit i.p.v. Mona). Ook de vloeibare 'fruitontbijten' zijn bij de dranken ondergebracht.

Alcoholische dranken zijn gegist, en bevatten daarom vrije eiwitten ('smaakversterkers'), die bijdragen aan de dagelijkse belasting met eiwitten en hun reaktieprodukten.

Wijn is soms verontreinigd met schimmelgif (een 'muffe' smaak), maar om die fles nu door te spoelen. Toch bevatten wijn en bier ook gezonde stoffen, zeker rode wijn (rode wijn schijnt met name kankerwerend te zijn, bier met name effectief tegen hart- en bloedvataantasting). Het consumeren van twee glazen rode wijn of bier per dag kan zelfs aanbevolen worden!

Zuiveldrankjes

Verse melkprodukten zijn over het algemeen goed* (zie hieronder voor kritiek op melkconsumptie). Melkcalcium leidt tot een hogere vetverbranding, en helpt daarom bij afslanken. Waarom met name melkcalcium dit effekt heeft, is nog onbekend. Het calcium uit melk speelt ook een belangrijke rol bij de botvorming, in samenhang met bepaalde melkeiwitten. In een grootschalig onderzoek (onder 48.000 vrouwen) bleek dat het nuttigen van 600 ml zuivel per dag, de kans op borstkanker met de helft verminderde... (International Journal of Cancer 2001 - American Journal of Clinical Nutrition, 09-2001) - in Nederlands onderzoek werd dit bevestigd bij het drinken van 500 ml karnemelk per dag. Ook bij darm- en huidkanker is de goede werking van melk gebleken.

Nog meer positieve effekten zijn waargenomen bij diabetes type 2, hoge bloeddruk en jicht.

Positieve onderzoeken over melk zijn (o.a.) nog meer te vinden in het Voedings Magazine (gesponsord door de zuivelindustrie).

Produkten met toegevoegde (witte) suiker moeten met mate genuttigd worden. De gesteriliseerde yoghurtdrankjes bevatten vaak schadelijke kleurstof. Ook hier zijn alle light's helemaal verkeerd, bijna nooit worden onverdachte zoetstoffen gebruikt!

Sommige produkten verdienen 'zeer goed', inbegrepen alle naturel produkten, die hier meestal niet vermeld worden (tenzij er een variant met smaakje bestaat), en melkprodukten met zoetstoffen/voedingsvezels als oligofructose en inuline (een goudmijn voor investeerders) - zoals de 'Goede Morgen' ontbijtdrink van Campina. Drankjes met bacteriën, zoals biomild en 'milk and fruit', zijn extra goed, zeker in combinatie met oligofructose, die een uitstekende voedingsbodem voor deze bacteriën vormt. Deze bacteriën ruimen de slechte micro-organismen in je darmen op, en zijn onmisbaar bij een bacterie-infectie of na een penicillinekuur. Volgens de hier gehanteerde criteria mogen produkten met suiker of verkeerde zoetstoffen géén 'zeer goed' krijgen, ook al bevatten ze waardevolle micro-organismen... maar van alle 'gesuikerde' produkten zijn dit wel de beste!

Daarnaast wordt kalk uit melk(zure) produkten - van alle kalksoorten - het beste opgenomen in het lichaam. Zure melkprodukten geven ook minder slijmvorming, en caseïneplaque in de ingewanden, dan gewone melk. Het nuttigen van 800 ml zuivel per dag blijkt het lijnen te bevorderen.