Rob's web

Nadelen van brood

We weten dat in de natuur alle dieren hun voeding rauw gebruiken. Ook de mens at in den beginne zijn voeding rauw. Door het verlaten van zijn oorspronkelijke biotoop moest de mens, om te overleven, zich beginnen voeden met voedingsmiddelen die rauw niet of nauwelijks eetbaar zijn, soms zelfs giftig (vb. maniok, peulvruchten). Hij is ze op alle mogelijke manieren gaan bewerken met instrumenten zodat ze voor hem eetbaar zouden worden. Hij is voedingsmiddelen beginnen telen en bewaren en zo begon de ontwikkeling van de landbouw en de cultuur. In dit licht kunnen ook granen, die rauw niet of nauwelijks te eten zijn, gezien worden als reservevoedsel voor tijden van voedselschaarste. Het gebruik van granen o.a. in de vorm van brood is een traditie geworden. Tradities zijn niet noodzakelijk gezond. De voedingsindustrie en zelfs de overheid zijn voedingsmiddelen gaan onderzoeken en promoten, los van de vraag welke voedingsmiddelen van oorsprong geschikt zijn voor het menselijk spijsverteringsstelsel. Laten we bedenken dat Eva niet op de aarde werd gezet met een fornuis en een stel kookpotten.

Ondanks alles is de mens van nature geen graaneter. Uit vergelijkend wetenschappelijk onderzoek blijft dat de mens het gebit en het spijsverteringsstelsel heeft van een fructivoor, niet van een granivoor of een carnivoor. Granen en vlees worden niet zo goed verteerd en laten heel wat afvalstoffen achter, die voor de uitscheidingsorganen een belasting vormen. Door jarenlange verkeerde voeding raakt het lichaam het teveel aan afvalstoffen steeds moeilijker kwijt en gaat ze opstapelen in het bindweefsel, gewrichten, vet, vocht, enz.

Koken gebeurt bij een temperatuur van +/- 100°C. Hierbij treedt een verlies op van vitamines. Het bakken van brood gebeurt bij een temperatuur die ongeveer twee keer zo hoog ligt. Brood mag dus zeker niet beschouwd worden als een bron van vitamine B. Verder bevatten granen geen vitamine C en missen ook het aminozuur lysine. De nadelen van het geraffineerde witte brood zijn algemeen bekend, zoals o.a. constipatie. Door de verhitting verandert ook de structuur van het zetmeel, de eiwitten en de vetten en hierdoor worden deze moeilijker verteerbaar.

Tabel: De stabiliteit van vitaminen onder verschillende omstandigheden.

VitamineWarmteZuurstofLichtpH < 7pH = 7pH > 7Kookverliezen
Vitamine AOOOOSS0-40
CarotenoïdenOOOOSS0-30
Vitamine DOOOSSO0-40
Vitamine EOOOSSS0-55
Vitamine KSSOOSO0-5
Vitamine COOOSOO0-100
Vitamine B1OOSSOO0-80
Vitamine B2OSOSSO0-75
Vitamine B6OSOSSS0-40
Vitamine B12SOOSSS0-10
BiotineOSSSSS0-60
FoliumzuurOOOOOO0-100
NiacineSSSSSS0-75
PantotheenzuurOSSOSO0-50

O = Onstabiel, S = Stabiel

Nadelen op een rijtje

Omdat we nu eenmaal in een maatschappij leven waarin granen een belangrijk deel vormen van het voedingspatroon, kunnen we proberen tegemoet te komen aan de nadelen door op een aantal zaken te letten:

Wie een beetje creatief is, kan heel wat mogelijkheden ontdekken.

Het grote probleem - de hoge baktemperatuur van brood

Hoe hoger de kooktemperatuur hoe meer schade aan je voedsel, dit is ook precies de reden waarom ik tegen magnetrons ben, je maakt teveel stuk..... Dit is ook precies het probleem bij brood. Men werkt op 250 graden om een stevige korst te krijgen. Tarwekiembrood en Roggebrood zijn veel gezonder door de veel lagere bak temperaturen (100-120 graden), in Friesland doen ze over roggebrood zelfs 15-20 uur op lage baktemperatuur zodat er geen korst ontstaat. Tweede voordeel is dat bij hogere temperaturen dan 170 graden de kankerverwekkende stof acrylamide ontstaat, dit speelt dus niet bij klassiek roggebrood en tarwekiembrood / speltkiembrood dus nog een extra voordeel. Bij deze laatste soorten wordt zelfs geen zout, gist of suiker gebruikt.

Meer nadelen

Met een voedingspatroon waaruit brood en suikerproducten geweerd worden, kan men vaak een opvallende verbetering van de gezondheid vaststellen en een normalisering van het lichaamsgewicht, hoewel ook andere factoren uiteraard een rol spelen. Veel mensen kunnen zich geen voedingspatroon voorstellen zonder brood en suikerproducten. Nochtans kan men gezond en volwaardig eten met een voedingswijze gebaseerd op groenten, fruit, aardappelen, noten, zaden, pitten, bepaalde melkproducten zoals karnemelk, yoghurt, kefir, platte kaas; koudgeperste olie zoals olijfolie, saffloerolie, lijnzaadolie, tarwekiemolie; kruiden, fruit- en groentesappen, gedroogd fruit, en enkele versterkende middelen zoals honing, stuifmeelpollen, chlorella, spirulina, enz. Het is een kwestie van een beetje tradities durven loslaten, flexibel en creatief zijn, het opbouwen van nieuwe gewoontes.

Bron: Colon clean

Maak je eigen gezonde brood door Ivonne van Wijk

Neem een klein rechthoekig cakeblik en vet het in met olijfolie (geschikt voor bakken en braden) of kokosolie.

Verwarm de oven voor op 200°C

Meng onderstaande tot een homogeen mengsel:

60 g kokosrasp (bij voorkeur biologisch)
60 g gierstvlokken (bij voorkeur biologisch)
250 g speltbloem of tarwebloem (bij voorkeur biologisch en bij voorkeur speltbloem)
¼ theelepel zeezout (nog beter 1/8 theelepel himalayazout)
1 zakje bakpoeder

Voeg 3 eetlepels olijfolie (geschikt voor bakken en braden) toe en “kneedt” als het ware de meel tot een homogeen mengsel (niet kneden!!). Maak het mengsel weer los.
Voeg 250 ml geiten karnemelk toe en meng snel door met 1 vinger vanuit het midden naar buiten toe rond te draaien, niet kneden!! Breng het mengsel snel over in het cakeblik en maak de bovenkant snel glad en bolvormig met wat olijfolie. Bak gedurende 10 minuten bij 200 °C en 35 minuten bij 170°C . Laat na het bakken het brood in het cakeblik afkoelen en stort het daarna op een rooster. Soms is het nodig de zijkanten even los te maken.