Rob's web

Chocolade

Cacaovruchten aan boom

Chocolade is een lekkernij, gemaakt van cacao dat wordt gewonnen uit cacaobonen, de pit van de vrucht van de cacaoboom (Theobroma cacao).

Pure cacao bevat stoffen die je stemming positief beïnvloeden, waaronder tryptofaan (zorgt via de aanmaak van serotonine voor positieve emoties), fenylethylamine, een oppeppende natuurlijke amfetamine, theobromine (stimuleert het zenuwstelsel) en anandamine (maakt relaxed). We praten dus over chocolade met minimaal 72% cacao.

Cacaovrucht met bonen

Theobromine

Theobromine

Theobromine is een bittersmakend alkaloïde behorend tot de methylxanthinefamilie, waartoe ook theofylline en cafeïne behoren. De naam is afkomstig van Theobroma, het geslacht van de cacaoboom (wat zelf afkomstig is uit het Grieks: theo (God) en broma (brood), oftewel "Brood van de goden"), en het achtervoegsel -ine wat onder andere voor alkaloïden gebruikt wordt.

Theobromine werkt op hoe iemand zich voelt. Als medicijn wordt het als een diureticum, vasodilatatie, en myocardium stimulant gebruikt.

Waarschuwing!

Theobromine is een primair alkaloïde, dat voorkomt in cacao en chocolade. De hoeveelheid theobromine in chocolade is ook bij grote chocolaconsumptie veilig voor de mens, maar kan dodelijk zijn voor dieren zoals honden, katten, paarden en fretten, omdat ze theobromine langzamer afbreken. De hoeveelheid theobromine in een purechocoladereep van 200 gram is voldoende om een labrador te doden. De enige oplossing voor een theobrominevergiftiging is het spoelen van de maag voordat een dodelijke dosis in het lichaam is opgenomen; er bestaat namelijk geen tegengif tegen deze stof die bij honden de hartspieren verlamt.

Wetenschappers hebben recent ontdekt dat theobromine een groter effect tegen hoest heeft dan codeïne door het onderdrukken van de activiteit van de nervus vagus.

Anandamide

Anandamine is een neurotransmitter. Het speelt een rol bij pijn, depressie, geheugen, vruchtbaarheid en het hongergevoel. De naam anandamine is afgeleid van het woord ananda dat in het Sanskriet 'extase' betekent. Anandamine is belangrijk in hersendelen die te maken hebben met het geheugen, hogere denkprocessen en controle over de motoriek.

Chemisch gezien kan de verbinding beschouwd worden als het N-(2-hydroxyethyl)-derivaat van Arachidonamide, het amide van arachidonzuur, een omega-6,9,12,15 vetzuur.

Pure chocolade goed voor het hart, bloeddruk en cholesterol

Diane Becker, M.P.H., Sc.D., professor op de Johns Hopkins University's School of Medicine and Bloomberg School of Public Health in Amerika heeft onderzoek gedaan naar chocolade en ontdekte dat cacao een chemische stof bevat die qua werking op aspirine lijkt en de kans op blokkades in de bloedvaten (en dus hartaanval) kan verminderen. Ze wijst er wel op dat dit geen excuus is om grote hoeveelheden chocolade te gaan eten (alles met mate!!) maar dat 2 desertlepels pure chocolade (72%) per dag voordelen heeft. Flavonoïden in chocolade hebben weer het voordeel dat ze de bloeddruk kunnen verlagen en ook goed voor het hart zijn.

Eigenschappen

Chocolade

Chocola wordt net als koffie bij diëten vaak in de ban gedaan. Chocola echter bevat stoffen als theobromine, stearinezuur, cafeïne en fenyl ethylamine (fenolen) die gelukshormonen stimuleren als serotomine, endorphine en oxytocine (de laatste een sterk knuffelhormoon). Deze stoffen hebben ook een anti-oxidanten-werking ook echte koffie). Ontdekt is ook (universiteit in Californië, 1996) dat chocola goed is voor hart- en bloedvaten en het tegen gaan van aderverkalking. Bekend was al dat chocola stimulerend en verzachtend werkt en goed is voor de spijsvertering (met name schildklier). Na een diner een kop koffie en een bonbon is dus zo slecht niet. Wil men profijt hebben van deze kwaliteiten dan zit het meeste effect in pure en bittere chocola. Puur bevat 54 tot 60 % cacao en bitter 70 % of meer. Melk ca. 30 %, wit nul %.