In dit artikel zul je ontdekken wat de voordelen van extra vierge kokosolie en extra vierge rode palmolie zijn. Je zal begrijpen waarom de mensen in Azië en Polynesië de kokosboom 'The Tree of Life' of 'De Levensboom' noemen. Je zal leren dat rode palmolie het meeste beschermende stoffen (antioxidanten) bevat van alle oliën. Met 'extra vierge' bedoelen we vet of olie dat uitsluitend wordt bekomen door mechanische en koude persing/extractie. Gezonde olie heeft geen enkele chemische raffinage (zoals o.a. ontgeuren of bleken) ondergaan. Als we het over gezonde oliën hebben, hebben we het uitsluitend over extra vierge oliën. Gezonde vetten zijn even belangrijk als groenten en fruit. Je hebt ze elke dag nodig voor je vitaliteit.
'De algemeen verspreide mening dat alle vetten slecht zijn en dat vetten ons alleen maar dik maken, hebben er net voor gezorgd dat zwaarlijvigheid epidemisch is geworden', aldus Dr. W. Willet (91). 'We hebben ons vervolgens volgepropt met geraffineerde koolhydraten en suiker'. Gezondheidsorganisaties die zich nog steeds blindstaren op minder vet eten en 'light'-producten, vergeten dat we 30% van onze calorieën uit gezonde vetten moeten halen. Met andere woorden: we dienen twee keer meer calorieën te halen uit gezonde vetten of olie dan uit eiwitten (zoals plantaardige eiwitten, vlees en vis).
De tijd dat we dachten dat vet alleen maar zorgde voor overbodige calorieën en ons dik maakte, zou definitief voorbij moeten zijn. In plaats van bezeten te zijn door vetarme voeding, zouden we voldoende gezonde vetten en/of oliën moeten promoten. Uiteraard geen overdaad en zeker geen geraffineerde vetten, maar voldoende gezonde vetten. Zonder gezonde vetten is geen leven mogelijk. Gezonde vetten doen leven. Gezonde vetten beschermen je gezondheid. Gezonde vetten zijn even belangrijk als groenten en fruit.
Vetvrij is niet zo verstandig als we dachten. Mensen die gezond wilden leven, gingen groenten stomen. Lekker van smaak en vetvrij was de boodschap. Maar vandaag weten we dat vetvrij niet gezond is. De groenten half gaar stomen kan nog altijd perfect maar de maaltijd moet voldoende gezonde vetten bevatten. Verstandig is een beetje vet na het stomen toevoegen. Een beetje vet zal de lycopeen uit de tomaten, de carotenen uit de wortels, de luteïne uit spinazie en de nodige voedingsstoffen uit nog minstens 600 andere nutriënten beter doen opnemen. Niet vetvrij, maar gezonde vetten.
Vetarme diëten worden in een publicatie van 'The Lancet' (3/2/'92) gekoppeld met psychologische problemen, depressies, geweld en zelfmoord. In 1998 stelde wetenschapper D. Kritchevsky dat vetarme diëten hart- en vaatziekten niet verminderden. Een universitaire studie toonde, tegen alle verwachting in, aan dat indien men mensen op een vetarm dieet zet (met slechts 19% van de calorieën uit vetten) hun 'goede' HDL-cholesterol daalde. Als zij daarna op een vetrijk dieet (50% van de calorieen) werden gezet, steeg hun 'goede' HDL-cholesterol. (State University New York, Journal of the American College of Nutrition 2004). Grieken en Oostenrijkers eten vetrijke diëten en behoren tot de langstlevende mensen ter wereld. (114) Jonge kinderen hebben veel gezonde vetten nodig
In moedermelk worden 50% van de calorieën aangevoerd door vetten. Verscheidene voedingsdeskundigen raden aan dat kinderen tot 2 jaar, minstens 50% van hun calorieën uit vetten dienen te krijgen. Verscheidende kinderartsen zoals S. Zlotkin en F. Lifshitz en R. Olson erkennen dat kinderen die vetarme voeding krijgen, veel groei- en gezondheidsproblemen kennen (75). Naarmate kinderen opgroeien, mag de aangeraden hoeveelheid vetten wel dalen tot 30%. Eens volwassen, ligt de caloriebehoefte aan vetten tussen de 15% en 35%. Minder dan 15% calorieën uit vetten voor volwassenen is ongezond; meer dan 30% kan nog gezond zijn maar de samenstelling van het totale voedingspakket moet dan wel in het oog gehouden worden.
Uit een onderzoek bij kinderen is gebleken dat de opname van calcium, magnesium en eiwitten (aminozuren), belangrijk voor de ontwikkeling van sterke beenderen, verhoogd wordt bij de inname van kokosolie (22). In een andere studie uit 1996 aan de Universiteit van Iowa hebben onderzoekers ontdekt dat vet en calcium beter werden opgenomen door baby's als men kokosolie of palmolie aan hun voeding toevoegde. (2)
Je kunt het volledige artikel over goede vetten en bijvoorbeeld ook de risico's van een Tefal pan hier downloaden
Verzadigd en onverzadigd vet, wat is het verschil?
Verzadigd vet, zoals bijvoorbeeld in roomboter, heeft geen mogelijkheden om zich met andere stoffen te binden. Het komt altijd in een, harde, smeerbare vorm voor. Verzadigd vet is zeer stabiel en valt ook bij verhitting niet uiteen in schadelijke stoffen.
Onverzadigd vet kan zich met andere stoffen binden en komt alleen in vloeibare vorm voor. Enkelvoudig onverzadigd vet, zoals olijfolie, heeft maar een bindingsmogelijkheid. Meervoudig onverzadigd vet, zoals zonnebloemolie, heeft meerdere binding mogelijkheden. Door deze meervoudige bindingsmogelijkheid kunnen snel schadelijke stoffen ontstaan, o.a. vrije radicalen. Onverzadigd vet is minder stabiel dan verzadigd vet en zal bij verhitting of langdurige blootstelling aan zuurstof oxideren. Meervoudig onverzadigd vet is weer instabieler dan enkelvoudig onverzadigd vet. Meervoudig onverzadigd vet zoals plantaardige zonnebloemolie mag daarom nooit bij het bakken en braden gebruikt worden. Hierbij komen stoffen vrij die zeer schadelijk zijn voor onze gezondheid. Het is daarom beter om in verzadigd vet (roomboter) of, in enkelvoudig onverzadigd vet (olijfolie) te bakken. Het advies van het Voedingscentrum Verzadigd vet = Verkeerd / Onverzadigd vet = Oke, in de nieuwe campagne VetWijzer is dan ook zeer ongenuanceerd het zegt niets over de schadelijke effecten van onverzadigd vet, met name meervoudig onverzadigd vet, bij verhitting.