Rob's web

Lijnzaadolie

Lijnzaadolie, kortweg ook lijnolie geheten, wordt gewonnen uit de zaadjes van de vlasplant (Linum usitatissimum). Deze plant levert vezels waarvan al eeuwenlang linnen wordt gemaakt. Ook als geneeskrachtig kruid heeft de vlasplant een lange geschiedenis, vooral bij de bestrijding van ontstekingen en verstopping.

Eigenschappen en werking

De uit vlaszaad gewonnen olie is rijk aan alfa-linoleenzuur, een essentieel omega-3 vetzuur, dat onmisbaar is voor de gezondheid. Essentiële vetzuren worden in het hele lichaam gebruikt ter bescherming van de celmembranen en ze spelen vooral een belangrijke rol bij de groei en ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel (de hersenen en het ruggenmerg). Ze worden ook als bron van energie gebruikt en maken deel uit van de verbindingen die de bloeddruk, de bloedstolling, de immuunreacties en de vetafbraak reguleren. Lijnzaadolie zou gunstig werken bij een aantal ziekten, waaronder:

Vetzuursamenstelling

Eigenschappen

Lijnzaad en vitamine C verbeteren symptomen ADHD

Lijnzaadolie geeft een significante verbetering van de symptomen van ADHD. Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd in India onder dertig kinderen met ADHD. Het is al langer bekend dat voor een goede ontwikkeling van de hersenen een goede omzetting van de langketenige meervoudig onverzadigde vetzuren nodig is. Vooral het metabolisme van arachidonzuur en docosahexaeenzuur (DHA) is van belang. Lijnzaadolie bevat ondermeer veel alfalinoleenzuur (ALA) waaruit het lichaam via EPA (eicosapentaeenzuur) het DHA kan aanmaken.

Geen lijnzaadolie bij overgewicht

Iemand met aanleg voor overgewicht moet in feite de lijnzaadolie laten staan omdat deze persoon naar alle waarschijnlijkheid niks heeft aan de omega-3 in lijnzaad en als je ook nog transvetten eet uit margarines of junkfood (chips, koekjes), vergeet het dan maar. De conversie van ALA in lijnzaad naar EPA & DHA wat je nodig hebt, is gewoon hyperflut, maximaal 30% bij gezonde mensen naar EPA en DHA blijft deficiënt.

Zo iemand moet aan de dierlijke omega-3 vetzuren gaan. Zat van nature vroeger gewoon in alle dierlijke vetten. Maar door de moderne landbouwmethoden worden dieren nu vetgemest op graan, dus de verhouding is volkomen scheefgetrokken naar die genoemde 20:1 verhouding. Veel vette vis eten en liefst ook supplementeren met visolie of levertraan is het beste. Optimaal 2-3 gram EPA plus DHA en 4 gram kan ook best.

Er zijn grofgenomen 2 methoden om het binnen te krijgen.

  1. Als levertraan uit de fles: gemaakt van de lever duh! van (meestal) kabeljauw, daarom heet het ook cod liver oil. Te kooop bij reformzaak, drogist (Etos & Kruidvat) onder merknaam Lovitran. Dit is goedkoop en de beste manier om veel EPA &DHA binnen te krijgen, alleen lever verzamelt gifstoffen. Idealiter zou de olie micro-gefilterd moeten zijn om de verontreinigingen te verwijderen, dat gebeurt praktisch nooit.
  2. Visolie en dan voorzover ik weet niet in als olie uit de fles, maar in capsules. Soms ook gewoon levertraan. Visolie (ok, levertraan is ook visolie) wordt van de hele vis gehaald. Zeg maar: vette vis wordt letterlijk uitgeperst. Meestal tref je zalmoliecapsules (bijv. bij HEMA of opnieuw de hiervoorgenoemde adresjes). Soms en dat is beter: sardineolie omdat sardines lager in de voedselketen zitten. Deze is ook praktisch nooit gefilterd.

Exotische varianten:

De voordelen van visolie zijn gigantisch, te lang om hier op te noemen. Essentieel in zowel bulk als cut.

Lignans (oa in lijnzaad) kunnen kans op prostaatkanker verkleinen

Uit dit onderzoek blijkt juist dat de stof lignans die oa voorkomt in sesamzaad, lijnzaad etc juist de kans op prostaatkanker kan verkleinen.