Rob's web

Visolie

Het vet in vis bevat zogenaamde omega 3 vetzuren. Deze vetzuren verschillen van de meervoudig onverzadigde vetzuren in plantaardige oliën met de naam omega-6-vetzuren, terwijl ook de effecten op het lichaam verschillen. Overigens maakt de vis die vetten niet zelf aan, maar zijn ze afkomstig van het plankton waarmee de vis zich voedt. Hoe kouder het water, hoe meer omega 3 vetzuren het plankton bevat. De twee krachtigste vormen van omega 3 vetzuren zijn eicosapantaeenzuur (afgekort in het engels E.P.A.) en docosahexaeenzuur (afgekort in het engels D.H.A.). Deze vetzuren komen in ruime hoeveelheden voor in koudwatervissen zoals zalm, forel, makreel en tonijn.

Je kunt op dit moment geen tijdschift/krant openslaan of er is een nieuw artikel over de voordelen van visolie verschenen. Visolie bevat de omega 3 vetzuren (EPA/DHA) die een belangrijke rol kunnen spelen bij het voorkomen van hart en vaatziektes, het verminderen van onstekingen, verbeteringen van geestesziektes en depressies, ondersteuning bij allerlei darm problemen zoals ziekte van Crohn en nog veel meer. Ik zal de komende dagen veel informatie aan deze pagina toevoegen mbt allerlei studies en artikelen.

De Hartstichting adviseert bijvoorbeeld 200mg visvetzuren (EPA+DHA) per dag te nemen, (ongeveer 1 visolie capsule) dit komt neer op 1 keer vette vis per week. Hartpatiënten wordt aangeraden dit aantal te verdubbelen. De maximale dosis zou 1000mg per dag zijn.

Het Westers dieet zit vol met omega 6 vetzuren maar de meeste mensen krijgen te weinig omega 3 binnen. Omega 3 zit dus oa invette vis, levertraan en omega eieren. Er zijn ook plantaardige bronnen van omega 3 zoals groene groentes, algen, zeewier, spinazie, lijnzaad, walnoten. Deze laatste bevatten Alfa-linoleenzuur dat door het lichaam moet worden omgezet in EPA/DHA. Het probleem is dat dit niet bij iedereen goed of voldoende wordt omgezet. Bij mensen met overgewicht kan dit bijvoorbeeld een probleem zijn. Dan is de klant en klare versie (visolie) dus een meer direktere vorm en dus makkelijker op te nemen. Welke keuzes zijn er dan:

Eigenschappen

Helpt visolie en antioxidantensuppletie bij ontstoken darmen (colitis ulcerosa)?

Ja, visoliecapsules en antioxidanten van een goed merk kunnen bijdragen aan het afnemen van ontstekingen.

DHA vetzuur en hersenstoornissen

De hoofdoorzaak van hyperactiviteit, ADHD, autisme, dyslexie en dyspraxie komt in het kort hier op neer:

De hersenen bestaan voor het grootste deel uit vetzuren. Vier MOV zijn bijzonder belangrijk voor de ontwikkeling en de werking van de hersenen: dihomo-gamma-linolzuur (DGLA) en arachidonzuur (AA) uit de omega-6-reeks en de lange-keten vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) uit de omega-3-reeks. EPA, DGLA en AA zijn nodig voor de aanmaak van eicosanoïden, terwijl DHA vooral een rol in de hersenfuncties speelt.

Met name in de aandachtskwab vooraan is de concentratie het grootst. DHA is dus letterlijk hersenvoedsel. Het is nodig voor veel hersenfuncties. Heb je een tekort aan DHA dan worden ze vervangen door transvetzuren en raken signalen verstoord. Een tekort leidt tot gedragsstoornissen, leermoeilijkheden, concentratiestoornissen en bewegingsstoornissen. DHA en EPA komen beiden voor in de olie van koude-zee dieren.

Vette vis en onstekingen / Alzheimer

Omega 3 vetzuren zijn belangrijk bij het tot stilstand brengen van ontstekingsprocessen, voor een gezond vaatsysteem, de ontwikkeling van het ruggenmerg en het zenuwstelsel, het opbouwen van een sterk afweersysteem. Ze beïnvloeden ons IQ en gedrag. Ze zijn van essentieel belang bij het beschermen tegen allergische reacties. Daarnaast zijn ze de belangrijkste vetten die voor de opbouw van de hersenen en het vormen van het oognetvlies zorgen.

Onderzoek in Amerika wijst uit dat er een samenhang bestaat tussen Alzheimer, dementie en depressie en een lage opname van Omega 3 vetzuren. Ook heeft de World Health Organisation geadviseerd om alle babyvoeding te verrijken met DHA (afbouwproduct van de ALA), omdat deze bij Amerikaanse moeders als te laag werd bevonden. Het gevolg is dat baby's, die borstvoeding krijgen, nog een extra tekort eraan hebben. Bij de baby's die een aanvulling kregen met DHA werd het gezichtsvermogen beter en hun IQ hoger dan van een vergelijkbare groep. Zelfs bij psychoses, schizofrenie en manische depressiviteit werden door een Amerikaanse psychiater goede verbeteringen gemeld door behandeling met vlasolie (bevat Omega 3).

Een teveel van Omega 6 vetzuren kan chronische ontstekingen veroorzaken, ook kanker, hart- en vaatziekten, beroerte, suikerziekte, gewrichtsklachten en auto-immuunziekten (hier maakt het lichaam antistoffen tegen eigen cellen). Japanse onderzoeken hebben recentelijk uitgewezen, dat de meeste welvaartsziekten niet ontstaan door te veel eiwitten of teveel verzadigde vetten, maar door te weinig Omega 3 vetzuren!

Voornaamste bronnen van EPA en DHA bij vissen

Soort visVet %EPA %DHA %
Paling24,50,260,57
Haring17,82,040,68
Sprot16,61,331,90
Tonijn15,51,082,29
Zalm13,60,712,15
Makreel11,90,631,12
Zalmforel7,90,080,24
Forel5,80,300,88
Sardien5,20,580,81
Tong1,40,030,16
Kabeljauw0,60,060,12