Rob's web

Vlees

Wildernis vlees

Schotse hooglander
Schotse Hooglander.

In steeds meer natuurgebieden keert natuur terug zoals we haar lang niet hebben gekend; wild, ruig en van een ongekende rijkdom. Nederlandse Wildernis, zou je kunnen zeggen. Vrij levende paarden en runderen leven hier in zelfgekozen kuddeverbanden en hebben het mooiste leven dat een rund of paard zich kan wensen. Hoewel alle dieren in principe oud mogen worden, sterven zij niet allemaal van ouderdom. Jaarlijks moeten een aantal dieren worden geslacht. Na keuring worden deze dieren door professionele slagers verwerkt tot het natuurlijkste én meest diervriendelijke vlees van Nederland.

Wildernis dieren eten voornamelijk grassen en kruiden (omega 3, calcium, ijzer) en soms hooi maar geen mais, granen etc. Hierdoor eten de beesten dus natuurlijker en zijn ook gespierder ipv vetter dan gewoon vee. Een wild dier is gehard en gezond door natuurlijke voeding terwijl de gewone dieren overeind worden gehouden mbv medicijnen.

In onze turbo fokkerijen worden dieren letterlijk dikgemest met granen zodat het vlees ook weer meer omega 6 vetzuren bevat ipv omega 3 vetzuren. En aangezien dit weer voor extra archidonzuur kan zorgen en tot ontstekingen kan leiden (acne, reuma, astma, allergiën, eczeem, darmproblemen, artrose) is het verstandig niet teveel rood vlees te eten. Kijk eens naar wildernisvlees en wissel rood vlees af met vegetarische produkten (genoeg keuzes intussen maar gebruik geen ongefermeteerde soya produkten) of vis. De meeste ziektes worden juist veroorzaakt door éénzijdig eten waardoor je tekorten oploopt van allerlei mineralen, vitamines, aminozuren etc.

Ga voor variatie, ook met vlees. Eet zo veelzijdig mogelijk zodat je overbelasting en tekorten voorkomt. Kies voor de gulden middenweg, eet van alles een beetje. Krijg je alle goede zaken binnen en voorkom je veel ellende op lange termijn. Wissel af, geef je lichaam de tijd om zaken af te breken want juist een chronische belasting van je organen en tekorten zorgen voor een sneeuwbal effect. Dit moet dan weer worden opgelost met grote porties medicijnen die allerlei bijwerkingen hebben waardoor je weer andere problemen veroorzaakt.

Er is niets mis met een bak koffie, glaasje wijn, boterham, een stukje chocolade etc maar als je 10 bakken koffie drinkt, een fles wijn per dag, repen chocolade wegwerkt dan is dit vragen om problemen.

Ook vlees heeft voor- en nadelen, de ene kant is het een goede bron van vitamines, mineralen, ijzer, vetzuren maar de keerzijde is dat vlees zwaar is voor je darmen, voor ontstekingen kan zorgen en je lichaam kan verzuren. Vleeswaren bevatten nog meer toevoegingen en zijn nog ongezonder. Vleesetende dieren (carnivoren) beschikken over een klier die ammoniak produceert en wat er voor zorgt dat tijdens het verteringsproces deze zuren worden geneutraliseerd. De mens beschikt echter niet over een dergelijke klier.

Als je rood vlees eet, eet dan ook iets groens erbij want bladgroen (chlorofyl) kan de darmwand beschermen tegen de inwerking van het ijzer (haem) uit vlees.

Als je een dier slecht behandelt en slecht voedt en vol stopt met medicijnen dan krijgen we dit letterlijk en figuurlijk weer op ons bord. Zodra het snel en goedkoop moet dan betalen wij de prijs met onze gezondheid. Goedkoop is dan dus weer duurkoop!!

Eet dus liever biologisch of wildernisvlees dan bewerkt industrie vlees in een stukje plastic met allerlei toevoegingen dat al 2 jaar bevroren kan zijn geweest.

Soorten vlees

Waar te koop

Vele landschap stichtingen en beheersorganisaties verkopen het aan hun leden/donateurs.

Ook wild dat door jagers geschoten is en de vangst van vissers valt onder wildvlees.

Biologische vlees

Vlees van dieren uit de biologische of biolgisch dynamische houderijen zijn een goed alternatief voor wildernis vlees. Deze dieren zijn veel buiten geweest en krijgen ook beter voer dan regulier gehouden dieren.

Soorten vlees

Recepten voor het bereiden van vlees zie mijn kookboek.

Voedingswaarde

Voedingswaarden