Rob's web

Ontwerpen voor ....

Bij het ontwerpen van websites is het van belang om uit te zoeken welke browsers er nog gebruikt worden en welke TLS versies er nog gebruikt mogen worden.

HTTPS

Om veiligheids redenen zijn SSLv2, SLLv3 al lange tijd als onveilig beschouwd. Webites zouden deze al lang niet meer mogen gebruiken. Een brouwser als IE6 ondersteund alleen SSLv3 en kunnen we vergeten.

Ook TLSv1.0 was al een tijdje niet geschikt voor e-commerce. Sinds april 2020 is het gebruik van TLSv1.0 en TLSv1.1 vervallen. We houden nu TLSv1.2 en TLSv1.3 over voor https verkeer.

SSL and TLS protocols
ProtocolPublishedStatus
SSL 1.0UnpublishedUnpublished
SSL 2.01995Vervallen in 2011
SSL 3.01996Vervallen in 2015
TLS 1.01999Vervallen in 2020
TLS 1.12006Vervallen in 2020
TLS 1.22008 
TLS 1.32018 

Het gebruik van protocollen wordt in de server-configuratie geregeld. Er wordt geprobeerd de veiligste verbinding op te bouwen.

Veilige browsers

Onder een lijst met browsers waarbij vanaf welke versie die nog bruikbaar is voor welke versie van TLS.

BrowserTLSv1.2TLSv1.3
IE≥ 11NIET
Edge≥ 12NIET
Firefox≥ 27≥ 63
Chrome≥ 30≥ 70
Safari≥ 7≥ 13
Opera≥ 17≥ 70

Browser ondersteuning

Niet alle browsers ondersteunen de nieuwe mogelijkheden van HTML5, CSS3. In de CSS en html-tag overzichten van W3Schools staat bij elke tag welke browsers deze ondersteunen.

We kunnen IE met zijn nukken vergeten. IE 11 is de enigste versie die nog word gebruikt en in de accesslogs komt IE nauwelijks meer voor. IE 11 wordt nog gebruikt in WIN 8.1. De opvolger is Edge 12.

De belangrijkste browsers zijn Firefox, Chrome en Safari. Edge wordt weinig gebruikt, mede door de aggresieve manier van pushen door Google van Chrome voor Windows.

Heeft u nog IE hacks op uw webpagina's dan kunt u ze verwijderen.

Javascript

Browser Support for ES6 (ECMAScript 2015)

Safari 10 and Edge 14 were the first browsers to fully support ES6.

Chrome 58Edge 14Firefox 54Safari 10Opera 55
Jan 2017Aug 2016Mar 2017Jul 2016Aug 2018

Veel website zijn op b.v. een ipad 3, een tablet die nog veel gebruikt wordt, een zooitje. Dit komt vooral door het gebruik van javascript die te modern is. Javascript dient zoveel mogelijk gemeden te worden en door php funties laten uitvoeren.

Bootstrap 3, 4 en 5 gebruiken veel javascript. W3CSS doet het zonder.

Media

Schermen

In de begindagen van het internet had iederen een CRT scherm. Die hadden resoluties van 640 × 480 px, 800 × 600 px, 1024 × 768 px en de grotere schermen zelfs 1280 × 960 px in een verhouding van 4:3.

Op deze schermen was de tekst altijd leesbaar. Dit kwam doordat de regellengte relatief kort is en de ogen altijd met gemak de volgende regel kunnen vinden op het scherm.

Met de komst van de flat-screens begon het probleem dat de schermen te breed werden. Zeker toen de breedbeeld modellen in opkomst kwamen. Veel van de breedbeeldschermen zijn van het full-HD type met een beeldverhouding van 16:9 met 1920 × 1080 px. Deze hebben een diagonaal van 22" of meer en zijn moeilijker te lezen als teksten over de volle breedte worden weer gegeven, zekers als deze per alinea meerdere regels heeft. Men verliest de oriëntatie.

Om op brede schermen de teksten leesbaar te houden moet de breedte worden begrensd. Als de pagina op een 1280 px scherm goed weergeven wordt inclusief scrollbar dan hebben we een goed uitgangs punt. De tekst dient dan wel gecentreerd te worden weergegeven.

4K schermen hebben een resoltie van 3840 × 2.160 px.

Whats my viewport?

Apparaten

Op een scherm van een desktop of laptap kunnen we goed uit de voeten met 1280 px, maar met tablets of smartphones wordt dat lastiger. Hoewel veel tablets een desktop versie goed kunnen weergeven, wordt dat bij een smartphone een ander verhaal. Zeker omdat deze apparaten in portrait (verticaal) mode worden gebruikt en niet in landscape (horizontaal) mode zoals beeldschermen.

Smartphones en tablets kunnen zowel verticaal als horizontaal gebruikt worden. Desktop en laptop schermen worden altijd horizontaal gebruikt evenals tv schermen.

Printers

Voor printers kan men een eigen stylesheet gebruiken en deze voor afdrukken optimaliseren. Men kan zelfs delen van een pagina weg laten.

Responsive Web Design

Met deze techniek kunnen we webpagina's optimaal weergeven op diversen apparaten. Het wordt volledig met CSS geregeld.

Viewport

Om een responsive design te maken beginnen we met het toevoegen van een meta tag in de head sectie.

<meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1" />

Een <meta> viewport-element geeft de browser instructies voor het beheren van de afmetingen en schaal van de pagina.

Met het gedeelte width=device-width wordt de breedte van de pagina ingesteld om de schermbreedte van het apparaat te volgen (dit is afhankelijk van het apparaat).

Het initial-scale=1.0 deel stelt het initiële zoomniveau in wanneer de pagina voor het eerst wordt geladen door de browser.

Media-query

Het apparaat gebruikt de @media-regel om alleen een blok CSS-eigenschappen te gebruiken als een bepaalde voorwaarde waar is.

@media screen and (max-width: 600px) {
  body {
    background-color: lightblue;
  }
}

Break-points

Een break-point is een min-width of max-width waarde waarvoor andere regels gelden.

De waardes zijn redelijk standaard, maar het ontwerp van een site kan andere breakpoints vereisen. Zie style.css welke voor de homepage wordt gebruikt.