Rob's web

Software

Browsers

Om het resultaat van ons werk te kunnen belijken hebben we een browser nodig. Op de computer van de ontwerper dienen op zijn minst Firefox en InternetExplorer aan wezig te zijn. Beide versie dienen up to date te zijn.

IE wordt geupdate via de windows update functie en Firefox controleert dit zelf, dus niet uitzetten.

Om je ontwerp in te maken is Firefox de handigste. We kunnen hier namelijke vele ontwerp tools aan toevoegen, wat in IE niet mogelijk is of er niet voor zijn.

Firefox

Firefox is een browser die voor meerdere operatingsystemen beschikbaar is en hierom al een voorsprong heeft. Verder is voor alle belangrijke talen een versie beschikbaar, zelfs voor fries en esperanto.

U kunt uw versie hier downloaden.

Tijdens de installatie wordt gevraagd of u firefox tot standaard browser wordt gemaakt. Kies dan Ja. Hierna wordt ook gevraagd of u favorieten uit IE wilt overnemen. Kies ook voor Ja als u met IE gewerkt heeft.

Het komt eigenlijk niet meer voor dat voor een site IE vereist is. Mocht dat zo zijn dan kunt u IE altijd nog gebruiken. Dien dan een klacht in bij de webmaster van deze site en vertel hem dat dit niet meer kan.

Na installatie dient u nog de onderstaande tools te installeren.

Webdeveloper

Webdeveloper is een toolbox waarmee men vele zaken kan bekijken.

Webalizerbalk in Firefox

Je kunt de plugin op de website van webdeveloper downloaden.

HTML validator

Met validator kunt u in de browser de html controleren op juistheid.

Je kunt de plugin op de website van HTML-validator downloaden.

In de options dient u de algoritme serieel in te stellen.

Safari

Safari is de browser van Apple® en is ook leverbaar in een windows versie. Bij testen die ik gedaan heb blijkt deze browser goed te werken en alles weer te geven op dezelfde wijze als Firefox.

Internet Explorer

IE is lange tijd een problematisch browser geweest. Zeker t/m v6.0 waren er in de htmlcode aanpassingen nodig om de bugs in IE te corrigeren. Dit waren bugs veroorzaakt door verkeerde interpretatie van de W3C standaard. Deze browser kunnen we rustig vergeten omdat die nog nauwelijks gebruikt wordt. Vanaf v7.0 is MS zijn leven gaan beteren, maar ook deze browser had fouten en is snel door v8.0 vervangen. Dit is de laatste versie die voor XP beschikbaar is. Ik adviseer XP gebruikers op Firefox over te stappen.

IE 9.0 is geschikt voor Vista en WIN7 en heeft nog enkele fouten, maar de layout wordt correct weergegeven.

Updaten van IE gaat automatisch indien u de automatische updatefunctie van windows aanzet.

IE wordt niet meer geleverd vanaf WIN 10. Deze is vervangen door Edge welke hetzelfde logo gebruikt.

Editors

De html-code is gewone platte tekst in ASCII formaat en kan dus met heel veel editors gemaakt worden.

Kladblok

Kladblok is een kleine editor die geleverd wordt met windows. Het programma kan niet met heel grote bestanden overweg maar is voor de meeste pagina's bruikbaar.

De standaard extendie is .txt en bestanden dienen als overige met .html opgeslagen te worden te worden.

U kunt het resultaat pas bekijken nadat de code op de webserver geplaatst is.

Bluefish

Bluefish is een universele editor die verkrijgbaar is voor verschillende platformen. De editor vertoont in html mode alleen de broncode.

U kunt Bluefish gratis downloaden.

Dreamweaver

Dreamweaver is een pakket dat je los moet kopen en heeft veel uitgebreide functies. Je kunt code bewerken of werken zoals je dat in een tekstverwerker gewend bent (WYSIWYG = What You See Is What You Get).

Frontpage

Het gebruik van frontpage wordt afgeraden. Veel Webhosters ondersteunen frontpage niet meer. Dit heeft te maken met de frontpage extensies.

Microsoft FrontPage wordt niet meer ontwikkeld en zit derhalve niet meer in de laatste versies (sinds versie 2007) van Office. Microsofts nieuwe HTML-editor heet Expression Web.

FTP-client

Om pagina's op een webserver te plaatsen dient met dat meestal via een FTP verbinding te doen. De webserver is altijd voorzien van een FTP-server.

Tekstmode client

Zowel Linux als Windows beschikken over een tekst FTP-client waarmee bestanden op een server geplaatst kunnen worden. Het nadeel is dat men de benodigden FTP commando's moet weten.

We maken verbinding met ftp ftp.domein.nl waarna de server om inlognaam en password vraagt. U krijgt uw ftp-gegevens van uw webhoster.

Dreamweaver

Naast dat Dreamweaver een editor is heeft het ook een ingebouwde FTP-client met bijbehorende filebeheeer. U kunt Dreamweaver zo instellen dat bij het locaal opslaan, er gelijk een copie op de server geplaatst wordt. Ook is het mogelijk direct op de server te werken, zodat er door meerdere beheerders aan de site gewerkt kan worden.

Speedcommander

Speedcommander is een windowskloon van de bekende Norton-commander met netwerk functionaliteit en FTP-client. U kunt een trialversie downloaden.

Naast filebeheerder heeft Speedcommander ook een editor.

Webserver

Zolang je niet zelf de webserver thuis heb staan kunt u terecht bij uw ISP voor informatie over een homepage.

Voor een grotere site kunt u ook een hosting provider opzoeken en daar een account nemen. Kijk goed rond want er zijn zeer grote prijsverschillen.

Er zijn webservers op basis van Linux en Windows. Voor Linux is Apache de meest bekende en gebruikte en voor Windows is dat IIS, maar ook hier is een apache versie voor.

Overige

Xenu

Wilt u de links op uw website correct houden dan kunt U deze met Xenu controleren.

Worden er 301 fouten gevonden, dan kunt de linken hierna handmatig (copiëren en plakken) wijzigen, wat ik u kan aanraden omdat het niet bekend is hoelang de redirects nog gegeven blijft worden. 302 redirects zijn tijdelijk en kunt u negeren. Ook 303 redirects aanpassen.

404 fouten zijn pagina's of objecten die niet (meer) bestaan. Controleer deze met de hand door op de link te klikken en te bekijken wat er aan de hand is. Vergeet niet te kijken of de homepage wel werkt als het om een externe pagina gaat, de server kan er uitliggen. Bij interne 404 errors is er meestal een typefout gemaakt. Ik ga ervan uit dat u uw linken test als een pagina is gemaakt of bijgewerkt.

Ook zoekt het programma naar ongebruikte bestanden (orphans). Hierme kunt u kijken of u niets vergeten bent. Het probleem is alleen dat het ook files aan wijst zoals FLV's die wel worden gebruikt maar door Xenu niet worden gezien als zijnde gebruikt. Ook pagina's die u opzettelijk niet aan de homepage gekoppelt heeft worden zo als orphan gemerkt. U moet zelf maar kijken hoe u deze informatie gebruikt.