Rob's web

Chloor

Home - Wetenschap - Chemie - Elementen - Chloor


Afkorting: Cl

Chloor behoort tot de groep van de halogenen. Chloor komt bij kamertemperatuur voor als een geel/groen en zeer giftig gas dichloor (Cl2).

Nucleaire eigenschappen

Atoomnummer: 17

Schil Aantal
electronen
1 2
2 2, 6
3 2, 5

Isotopen

Atoom-
gewicht
Vervaltijd Verval-
vorm
Vervalproduct
35 Stabiel
36 3,01×105 j β 36Ar
37 Stabiel

Chloor wordt op aarde als twee stabiele isotopen aangetroffen met massagetal 35 en 37 in een verhouding van ongeveer 3:1. Daarnaast komt het radioactieve 36Cl voor met een halveringstijd van 3,01×105 jaar. Deze isotoop wordt in de atmosfeer geproduceerd uit 36Ar als gevolg van kosmische straling. Op kunstmatige basis kunnen in totaal negen chloorisotopen worden geproduceerd, maar geen van alle heeft een lange halveringstijd.

Fysische eigenschappen

Kookpunt: 239 K
Smeltpunt: 172 K
Dichtheid bij 293 K en 1000 hPA: 3,214 kg/m3.

Biologische eigenschappen

Zie hier.

Toxicologie en veiligheid

Gasvormig chloor is irriterend aan ogen en luchtwegen en kan brandwonden veroorzaken op de huid. Bij een concentratie van slechts 3,5 ppm is chloor al te herkennen aan de geur; chloor kan acuut dodelijk zijn bij 1000 ppm maar langdurige blootstelling (40 uur per week) moet niet hoger zijn dan 0,5 ppm.

Diatomair chloorgas vervalt door een fotolytische initiatiereactie tot chloorradicalen. Daglicht is genoeg om deze reactie in gang te zetten (zie bijvoorbeeld Chloorknalgas). Het gevaar van deze radicalen is dat ze uiterst reactief zijn en verbindingen aan kunnen gaan met organische stoffen. Een persoon die in contact komt met deze radicalen zou dus geperchloreerd worden en allerlei onnatuurlijke chloorverbindingen in zijn huid, longen, ogen etcetera krijgen.

Bij het mengen van chloor met urine, ammoniak of andere schoonmaakmiddelen kunnen zich giftige mengsels vormen van chloorgas en stikstoftrichloride, daarom moeten deze combinaties vermeden worden.

Sommige chloorverbindingen, zoals keukenzout en salmiak, zijn echter veel minder giftig dan zuiver chloor.

Bronnen

In vrije vorm wordt chloor niet op aarde aangetroffen. In verbindingen zoals keukenzout komt het echter in ruime mate voor. Andere belangrijke chloorbronnen zijn de mineralen cornalliet en sylviet waar het element op grote schaal uit wordt gewonnen met behulp van elektrolyse.