Rob's web

Fluor

Home - Wetenschap - Chemie - Elementen - Fluor


Afkorting: F

Fluor behoort tot de groep van de halogenen (groep VIIa). Het element komt in monoatomische vorm niet voor in de natuur. Het vormt diatomische moleculen difluor (F2), die wegens de hoge reactiviteit eveneens niet in de natuur te vinden zijn. Het element komt dus in de natuur enkel in samengestelde stoffen voor.

Nucleaire eigenschappen

Atoomnummer: 9

Schil Aantal
electronen
1 2
2 2, 5

Isotopen

Atoom-
gewicht
Vervaltijd Verval-
vorm
Vervalproduct
18 109,77 m Electronen vangst 3%
β+ 97%
18O
19 Stabiel
Het enige fluorisotoop dat in de natuur voorkomt is 19F. Het radioactieve isotoop 18F met een halveringstijd van 109,77 minuten kan alleen in nucleaire installaties worden vervaardigd.

Fysische eigenschappen

Kookpunt:85 K
Smeltpunt: 53 K
Dichtheid bij 293 K en 1000 hPA: 1,696 kg/m3.

Biologische eigenschappen

Fluoride is giftig, maar in kleine hoeveelheden ook een noodzakelijk sporen-element.

Fluoride is tandpasta en drinkwater zijn zeer giftig en is eigenlijk chemisch afval. De natuurlijke vorm van fluoride is CaF.

Zie hier.

Tandpasta en fluoride

Fluor zou goed zijn tegen tandbederf maar wat men even vergeet is de effecten van fluor op je lichaam en met name op je enzymen. Deze helpen bij de vertering van bijvoorbeeld vetten, eiwitten en koolhydraten. Het vervelende nu is dat deze enzymen al in de mond beginnen, het begin van de vertering dus. En laat nu net fluor de enzymen sloper bij uitstek zijn. Ik gebruik zelf tandpasta zonder fluoride. Daarnaast elke dag flossen en tandenstokers en tandvlees is dan ook mooi roze, dat was vroeger wel anders.

Houdt er verder rekening mee dat ongezond tandvlees je aardig wat levensjaren kan kosten en zelfs voor gewrichtsproblemen en hart-en vaatziekten kan zorgen. De mond zit bomvol foute bacteriën (een mensenbeet kan zelfs dodelijk zijn) die via een tandvlees bloeding in je bloedbaan terecht kunnen komen. Komt die bacterie dan op een verzwakte plaats terecht dan kan deze voor de nodige schade zorgen.

Toxicologie en veiligheid

Zowel het element als vloeizuur (HF) moeten met grote omzichtigheid en kennis van zaken behandeld worden. Contact met de huid moet strikt voorkomen worden. Vloeizuur vreet bij contact met de huid door tot op het bot, zonder dat onmiddellijk pijn wordt gevoeld, de pijn begint pas wanneer het veel te laat is voor een goede behandeling. Bij vermoeden van contact moet onmiddellijk medische hulp worden ingeroepen. Hoewel het mogelijk is met deze stoffen op verantwoorde wijze om te gaan (en er een aanmerkelijke hoeveelheid vloeibaar fluor bij de ton wordt vervoerd) vergt dat training en degelijke veiligheidsprocedures.

Bronnen

Het element komt meest voor als fluoride in een aantal mineralen voor zoals vloeispaat, cryoliet en fluoroapatiet.