Rob's web

Germanium

Home - Wetenschap - Chemie - Elementen - Germanium


Germanium

Afkorting: Ge

Germanium is een grijswit metalloïde.

Germanium is een halfgeleider met een kubische kristalstructuur en een band gap van 0,9 eV. Door zonesmelten kunnen grote kristallen met hoge zuiverheid (1 vreemd atoom per 1010) gemaakt worden.

Omdat germanium in de koolstofgroep thuishoort is er een groot aantal organo-germaniumverbindingen en verbindingen die analoog zijn aan de siliciumverbindingen. Het vormt een verbinding GeH4 (germaan) die analoog is aan methaan, maar bekender zijn het oxide GeO2 analoog aan SiO2 en germanaten analoog aan de silicaten. Het element heeft met de zwaardere leden van de groep gemeen dat het Ge2+-ionen kan vormen, maar het oxidatiegetal 4+ is toch algemener.

Nucleaire eigenschappen

Atoomnummer: 32

Schil Aantal
electronen
1 2
2 2, 6
3 2, 6, 10
4 2, 2

Isotopen

Atoom-
gewicht
Vervaltijd Verval-
vorm
Vervalproduct
68 270,8 d Electronen vangst 68Ga
70 Stabiel
71 11,43 d Electronen vangst 71Ga
72 Stabiel
73 Stabiel
74 Stabiel
76 Stabiel

Van germanium komen vijf stabiele isotopen voor. Daarnaast is er een aantal radioactieve isotopen bekend met halveringstijden van enkele dagen tot enkele minuten. Zo is 63Ge maar 31 seconden en 65Ge maar 15 minuten aantoonbaar.

Fysische eigenschappen

Kookpunt: 3123 K
Smeltpunt: 1210 K
Dichtheid bij 293 K en 1000 hPA: 5323 kg/m3.

Biologische eigenschappen

Zie hier.

Toxicologie en veiligheid

Begin 21e eeuw heeft onderzoek aangetoond dat enkele organische germaniumverbindingen een gunstige invloed kunnen hebben op de aanmaak van bloedcellen (rode en witte). Hierdoor kunnen deze verbindingen in toekomst mogelijk worden gebruikt om bijvoorbeeld schade die na chemotherapie ontstaat, sneller te herstellen. Aangezien deze verbindingen een remmende werking op neurotransmitters kunnen hebben, kunnen zij ook worden ingezet als pijnstillers.

Bronnen

Germanium komt voor in het mineraal argyrodiet (een zilvergermaniumsulfide) en germaniet maar vooral ook ook in koolafzettingen en zinkertsen. Het wordt voornamelijk als bijproduct gewonnen bij de productie van zink en de verbranding van bepaalde koolsoorten. Het kan gezuiverd worden door fractionele destillatie van het vluchtige tetrachloride GeCl4.