Rob's web

Gasvoorziening

De gas voorziening in Nederland is heel betrouwbaar. Storingen aan de gaslevering worden meestal veroorzaakt door graafwerkzaamheden of bodemverzakkingen.

Hoewel er stroom wordt gebruikt om de druk op het leidingnet te waarborgen, zal bij het wegvallen van de pompen de druk lang in het net intakt blijven omdat de bronnen het gas zelf onder hoge druk leveren.

Het enige wat zal kunnen gebeuren is dat het gas een hogere energie waarde krijgt omdat er dan geen stikstof aan sommig gas wordt toegevoegd om een standaardgas (Slochterengas) te krijgen.

Aardgas wordt alleen gebruikt voor verwarming, warmwater en koken.

CV installaties

De meeste woningen en bedrijfsruimtes zijn van een CV voorzien. Bij uitval van het gas zullen de ruimtes afkoelen. De tijdsduur is afhankelijk van de isolatie en buitentemperatuur.

Alternatieve verwarming zal moeten bestaan uit houtstook of propaangas. Indien er nog stroom is kan men ook met een ventilatorkachel aan de slag.

Propaangaskachel
Propaangaskachel.

Warmwater

Warmwater kan verkregen worden met een waterkoker indien er stroom is. Ook een pan of fluitketel op een propaangas kooktoestel is een alternatief.

Koken

Ook koken wordt lastig als je op gas kookt. Ook hier geld dat een propaangas kooktoestel of een houtvuur het enige alternatieven zijn.

Propaangas kooktoestel

Indien men een BBQ of gasgrill heeft kan men deze gebruiken om vlees te bereiden.