Rob's kookboek

Aardappelstoofpot

Bereidingstijd
  • 30 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 1,5 kg geschilde aardappels
  • 1 bouillonblokje of ½ vleesbouillontablet
  • 400 g gepelde uien
  • 1-2 geperste teentjes knoflook
  • 1 laurierblad
  • 400 g gepelde tomaten
  • 1 Gelderse rookworst (225 of 290 g)
  • suiker
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
  • 50 g boter
  • 1 eetlepel maizena
  • 2-3 theelepels mosterd
Tip van de kok
  • Snijd een courgette door de stoofpot en gebruik wat gesneden bleekselderij.
  • Roer wat fijngesneden augurk en gehakte peterselie door de saus.
Bereidingswijze
  1. Snijd de aardappels in niet te kleine stukken.
  2. Breng die met een flinke bodem water en het bouillonblokje aan de kook.
  3. Laat ze in de gesloten pan zacht koken.
  4. Snijd de uien overdwars in vingerdikke plakken en verdeel die weer in 4 of 8 stukken.
  5. Doe die met het knoflook en het laurierblad in de pan.
  6. Snijd uit de tomaten de harde stukjes onder de kroontjes.
  7. Snijd de tomaten overlangs twee keer door.
  8. Neem desgewenst het zaad weg en snijd de partjes tomaat overdwars door.
  9. Leg de stukjes in de pan.
  10. Breng de inhoud van de pan opnieuw aan de kook.
  11. Neem de rookworst uit de verpakking en spoel de worst af.
  12. Leg deze in de pan en temper de warmtebron.
  13. Laat alles 10 minuten stoven in een gesloten pan.
  14. Controleer of de aardappels gaar zijn.
  15. Giet deze af en vang het kooknat op.
  16. Schep de inhoud van de pan door elkaar.
  17. Proef het gerecht en voeg daaraan naar smaak suiker, peper, zout en nootmuskaat toe.
  18. Verwijder de beide uiteinden van de worst en snijd de worst in schuine stukken.
  19. Schep de stoofpot in de serveerschaal en leg de stukken worst erop.
  20. Zet de schaal op een warme plaats.
  21. Giet 100 ml kooknat in de steelpan en doe daar de boter bij.
  22. Breng dit aan de kook.
  23. Roer een papje van de maizena met 2-3 eetlepels water.
  24. Giet dit onder voortdurend roeren in de steeipan.
  25. Blijf roeren tot een gladde saus ontstaat.
  26. Proef de saus en maak deze op smaak af met de mosterd, zout en peper.