Rob's kookboek

Frites

Bereidingstijd
  • 10-20 minuten
Frituurtijd
  • 3-15 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 1,25 - 1,5 kg geschilde ontpitte grote aardappels (bonken)
  • zout
  • frituurolie of -vet
Tip van de kok
  • Kleine hoeveelheden frites kunnen in 1 keer worden gebakken tot ze mooi van kleur en gaar zijn. Goede frites zijn krokant van buiten en zacht van binnen.
  • Bewaar ongebakken frites in water, waaraan zout is toegevoegd. Na het bakken hoeft er geen zout meer worden bijgedaan.
  • Wanneer de frites na het snijden direct wordt gebakken, is wassen minder gewenst.
  • Vers gesneden, direct gebakken frites is smakelijker dan voorgebakken frites, maar de olie of het vet zal sneller oud worden.

Pommes (patates) frites is waarschijnlijk de populairste aardappelgerecht in de wereld en is, indien goed bereid, zeer smakelijk.

Bereidingswijze
  1. Snijd de aardappels met behulp van snijplank en mes of fritessnijder in staafjes van ongeveer 8 mm doorsnede.
  2. Verwijder dunne afsnijdsels.
  3. Spoel de staafjes in een vergiet af en bewaar ze onder water tot kort voor het bakken.
  4. Verhit de frituurolie of het vet in de frituurpan tot 150°C.
  5. Giet de frites af en dep ze droog met een keukendoek of keukenpapier.
  6. Doe de frites in het rekje en bak ze met niet teveel tegelijk juist gaar maar niet bruin.
  7. Schud of schep ze regelmatig om tijdens het bakken.
  8. Neem het rekje met de frites uit de pan en schud de meeste olie eraf.
  9. Laat ze boven de pan goed uitlekken.
  10. Verhit de olie tot 175°C en bak hierin de voorgebakken frites mooi van kleur en krokant aan de buitenzijde.
  11. Schep de frites in een metalen of porseleinen kom en strooi er naar smaak zout over.
  12. Serveer de frites direct na het bakken.