Rob's kookboek

Verfijnde aardappelpuree

Bereidingstijd
  • ca. 40 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 750 g bloemige aardappels
  • ½ l melk
  • 1 bekertje crème fraîche
  • 1 ei
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 mespuntje geraspte nootmuskaat
  • peper
  • zout
Bereidingswijze
  1. Ben de aardappels schoon, verwijder de pitten en was de aardappels.
  2. Kook ze met een flinke bodem water in 18-22 minuten zo gaar dat een vork er niet al te gemakkelijk door prikt.
  3. Giet de aardappels in het vergiet af en overspoel ze even met koud water, zodat de schil gemakkelijker te verwijderen is.
  4. Pel de aardappels en maak ze fijn met stamper of mixer.
  5. Verwarm de melk totdat die bijna kookt en klop hem bij kleine hoeveelheden door de fijngemaakte aardappels.
  6. Klop de crème fraîche met het ei glad met mosterd, de nootmuskaat, 1 mespuntje peper en 3/4 theelepel zout.
  7. Zet de pan weer op de warmtebron en voeg onder geregeld kloppen het mengsel door de puree.
  8. Klop tot die helemaal warm en luchtig is en voeg naar smaak nog peper en zout toe.
  9. Serveer de puree direct in een met kokend water omgespoelde schaal.