Rob's kookboek
Home
-
Kookboek
-
Brood
- Amandel-kerststol
Amandel-kerststol
Benodigdheden
500 g tarwebloem
1 zakje bakpoeder
150 g suiker
1 zakje vanillesuiker
zout
4 druppels amandelaroma (flesje)
4 druppels rumaroma (flesje)
mespunt gemalen piment
mespunt gemalen kardamom
mespunt gemberpoeder
mespunt kaneel
wat geraspte sinaasappelschil
2 eieren
175 g zachte boter
250 g kwark
Vulling
250 g gemalen amandelen
150 g fijngesneden sukade
400 g rozijnen
Om te bestrijken
gesmolten boter
poedersuiker
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 250°C en verlaag de temperatuur als de stol in de oven gaat tot ongeveer 170°C.
Doe de ingrediënten voor het deeg in de keukenmachine en laat eerst op de laagste, dan op de hoogste stand even draaien.
Kneed het daarna met de hand goed door en voeg de gemalen amandelen, sukade en rozijnen toe.
Het geheel tot een glad en soepel deeg kneden.
Vorm er een stol (of hoog brood) van.
Bedek de bakplaat met bakpapier en leg het brood erop en schuif het in de oven.
Bak de stol in ±50 minuten gaar en goudbruin.
De stol direct na het bakken met gesmolten boter bestrijken en met poedersuiker bestrooien.