Rob's kookboek

Amandel-kerststol

Benodigdheden
  • 500 g tarwebloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 150 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • zout
  • 4 druppels amandelaroma (flesje)
  • 4 druppels rumaroma (flesje)
  • mespunt gemalen piment
  • mespunt gemalen kardamom
  • mespunt gemberpoeder
  • mespunt kaneel
  • wat geraspte sinaasappelschil
  • 2 eieren
  • 175 g zachte boter
  • 250 g kwark
Vulling
  • 250 g gemalen amandelen
  • 150 g fijngesneden sukade
  • 400 g rozijnen
Om te bestrijken
  • gesmolten boter
  • poedersuiker
Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven voor op 250°C en verlaag de temperatuur als de stol in de oven gaat tot ongeveer 170°C.
  2. Doe de ingrediënten voor het deeg in de keukenmachine en laat eerst op de laagste, dan op de hoogste stand even draaien.
  3. Kneed het daarna met de hand goed door en voeg de gemalen amandelen, sukade en rozijnen toe.
  4. Het geheel tot een glad en soepel deeg kneden.
  5. Vorm er een stol (of hoog brood) van.
  6. Bedek de bakplaat met bakpapier en leg het brood erop en schuif het in de oven.
  7. Bak de stol in ±50 minuten gaar en goudbruin.
  8. De stol direct na het bakken met gesmolten boter bestrijken en met poedersuiker bestrooien.