Rob's kookboek

Broodkuikentjes

Bereidingstijd
  • Deegbereiding: 15 minuten
  • Rijstijd: 1 uur en 15 minuten
  • Oventijd: 30 minuten
Benodigdheden voor 2 kuikentjes
  • 250 g patentbloem op kamertemperatuur
  • 15 g gist
  • 100 ml lauwwarme melk
  • 40 g suiker
  • 40 g zachte boter
  • 1 theelepel zout
  • 2 ongepelde gekookte eieren
  • ½ theelepel olie
  • 1 klein ei
  • 2 krenten, rozijnen of stukjes gekonfijte vruchtjes
  • 3 eetlepels sesamzaad
Tip van de kok
  • Dien de broodjes pas op zodra ze goed koud zijn. Warm ze desgewenst vlak voorhet serveren nog even op.
Bereidingswijze
  1. Spoel de deegkom om met warm water, droog de kom en zeef er de bloemin.
  2. Zet 2-3 eetlepels bloem apart.
  3. Roer de gist in een kleine kom vloeibaar met de helft van de melk.
  4. Houd 2 eetlepels melk achter.
  5. Doe de rest van de melk met de suiker en de boter bij de opgeloste gist.
  6. Maak middenin de bloem een kuiltje en schenk daar de melk met gist in.
  7. Meng de inhoud van de kom door elkaar.
  8. Kneed het mengsel, onder toevoeging van de rest van de melk en hetzout tot een glad en veerkrachtig deeg ontstaat dat niet meer aan de wand van de kom of aan de vingers kleeft.
  9. Dek de kom af met een natgemaakte doek en laat het deeg op een warme, niet tochtige plaats ongeveer 1 uur rijzen tot de dubbele hoeveelheid.
  10. Bestuif een deel van het werkvlak met wat van de apart gezette bloemen strooi ook wat bloem op het deeg.
  11. Kneed het deeg met de handen zeer goed door tot het deeg blazen vertoond.
  12. Verdeel het deeg in 2 porties.
  13. Vorm daarvan stukken van ongeveer 15 cm lengte en 8-9 cm hoogte.
  14. Duw in heet deeg even onder het midden het midden kuiltjes en leg daar de eieren in.
  15. Vorm het deeg zo bij, dat de kop en staart worden gevormd en knip daarineen kammetje en de staartveren.
  16. Maak de deegdiertjes met het pannekoekmes los van het werkvlak.
  17. Bestrijk een deel van de bakplaat dun met olie en leg daar de kuikensop.
  18. Laat het deeg op de lauwwarme plaats nog 15-20 minuten narijzen.
  19. Verwarm de oven 10 minuten voor op 230°C.
  20. Klop het ei met 1 eetlepel lauwwarm water, 2 druppels olie en een paarkorrels zout los.
  21. Bestrijk de deegdiertjes met ei.
  22. Druk een oog op de goede plaats in het deeg en bestrooi dat met sesamzaadjes.
  23. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en laat het deeg gaaren mooi bruin van kleur worden.
  24. Controleer na 25 minuten of de broodjes gaar zijn.