Rob's kookboek

Hollandse Paasmannetjes

Bereidingstijd
  • ca. 2 uur en 15 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 250 g bloem
  • zout
  • 10 g basterdsuiker
  • 10 g gist
  • 125 ml melk
  • 30 g boter
  • 4 kleine eieren
  • enkele rozijnen
  • boter om in te vetten
  • ei om te bestrijken

Bereidingswijze
  1. Zeef de bloem in een kom en voeg zout en suiker toe.
  2. Maak in het midden een kuiltje.
  3. Los de gist op in de warme melk en giet dit in het kuiltje.
  4. Smelt de boter maar laat deze niet warm worden.
  5. Giet de boter in het kuiltje en kneed alles tot een soepel en glad deeg dat niet meer plakt.
  6. Laat het deeg 45 minuten op een lauwwarme plaats rijzen.
  7. Kneed het deeg dan nog eens door en verdeel het in 4 stukken.
  8. Vorm 4 driehoeken en leg ze op de aanrecht met de punt naar beneden.
  9. Deze punt knipt u enkele centimeters in (dit worden de benen).
  10. Vorm van de hoeken de armen en maak van de bovenste zijde het hoofd.
  11. Druk voorzichtig het ei in de buik.
  12. Vouw de armen eromheen.
  13. Maak ogen neus en mond met rozijnen en leg de mannetjes op een ingevette bakplaat.
  14. Laat ze nog eens 30 minuten rijzen.
  15. Bestrijk ze met losgeklopt ei en bak ze in 20 tot 25 minuten bij 225°C gaar en bruin.
  16. Laat ze op een taartrooster afkoelen en uitdampen.