Rob's kookboek

Cassoulet de Languedoc

Bereidingstijd
  • 1 uur
Weektijd
  • ongeveer 8 uur
Benodigdheden voor 4 personen
  • 400 g witte bonen
  • 1 kleine gepelde ui
  • 1 kruidnagel
  • 1 klein laurierblad
  • ½ bosje selderij
  • 1 geperst teentje knoflook
  • 4 eetlepels reuzel of 60 g boter
  • 100 g dobbelsteentjes gerookt, doorregen spek
  • 400 g grove boerenmetworstjes
  • 200 g gesnipperde uien
  • 500 g gepelde tomaten of 1 blik (420 g)
  • 500 g prei
  • 1 vlees- of tomatenbouillontablet
  • 1 theelepel gedroogd bonekruid
  • selderiezout
  • zout
  • peper
Wijntip
  • Schenk bij dit gerecht een landwijn met een krachtige smaak en veel karakter.
Tip van de kok
  • Gebruik in plaats van de boerenmetworstjes, braadworstjes, rugspek of doorregen schapevlees, eend, patrijs of gans.
Bereidingswijze
  1. Spoel de bonen af en verwijder eventuele ongerechtigheden.
  2. Zet de bonen in de week met 1,5 l water.
  3. Voor de weekzijd: zie de verpakking.
  4. Breng de witte bonen in het weekvocht aan de kook.
  5. Prik de kruidnagel in de ui en doe deze bij de bonen in de groentepan.
  6. Doe er de laurier, knoflook en de selderij bij.
  7. Laat de bonen zacht koken en sluit de pan.
  8. Verwarm 1 uur voor de maaltijd de reuzel of boter in de vleespan en bak daarin de blokjes spek langzaam uit.
  9. Was de worst met warm water.
  10. Dep de worstjes vrijwel droog en bak ze onder af en toe omdraaien met 2 lepels met de spekjes mee.
  11. Fruit de snippers ui in de vleespan, bij de worst en de spekjes, glazig.
  12. Snijd de tomaten in stukken.
  13. Verwijder daarbij de harde delen onder de kroontjes en doe de stukken tomaat of de inhoud van het blik in de vleespan.
  14. Breng daarin ook de nu kokende bonen met het weekwater over en sluit de pan als de inhoud kookt.
  15. Draai de warmtebron zo laag, dat de bonen juist aan de kook blijven.
  16. Snijd het wortelgedeelte van de prei weg en snijd van het groene gedeelte de hardste en donkerste stukken af.
  17. Snijd het wit en het resterende groen van de prei overdwars in 1 cm brede repen.
  18. Was die zeer goed in warm water.
  19. Schep de prei en het bouillontablet met de schuimspaan door de bonen.
  20. Zorg ervoor dat de worstjes bovenop komen te liggen en laat de bonen verder gaar worden.
  21. Controleer van tijd tot tijd of er voldoende vloeistof in de pan aanwezig is.
  22. Voeg wat kokend water toe als er kans op aanbranden of onvoldoende opzwellen van de bonen bestaat.
  23. Proef de bonen als deze gaar zijn.
  24. Doe er het bonekruid bij, schep dat met naar smaak selderiezout, zout en peper door het gerecht.
  25. Dien de metworst desgewenst apart op bij de cassoulet en presenteer er stokbrood bij.