Rob's kookboek

Hete bliksem

Bereidingstijd
  • 40 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 400 g in dikke plakken gesneden vers doorregen spek
  • 1,5 kg aardappels
  • 750 g zoete appels
  • 500 g zure appels
  • zout
  • peper
  • 2-4 eetlepels keukenstroop
  • 1 mespunt gemalen kaneel
  • 1 mespunt nootmuskaat
Tip van de kok
  • Vervang het spek door 4 plakken bloedworst. Wentel die als de aardappels gaar zijn door bloem. Bak de plakken in 40 gram boter of boter vlug aan weerszijden mooi van kleur.
  • Snijd van de appel 4 plakken en bak die ook even. Rasp de rest van de appel in de stamppot. Roer daar nog 30 g boter of boter en de rest van de bakboter door.
  • Geef bij deze traditionele schotel een groente, bijvoorbeeld in de vorm van een salade. De appels in het gerecht kunnen groente niet vervangen.

Een recept uit "de oude doos", maar verrassend lekker, ook als zomerse stamppot.

Bereidingswijze
  1. Was het spek met lauwwarm water.
  2. Breng in de pan een flinke bodem water aan de kook en laat het spek daarin 20-25 minuten zacht koken.
  3. Haal de pan van de warmtebron.
  4. Neem het spek uit de pan en houd het apart.
  5. Schil de aardappels en snijd die in stukken van gelijke grootte.
  6. Doe de aardappels in het kooknat van het spek.
  7. Schil de appels en boor het klokhuis eruit.
  8. Houd 2 zure appels apart.
  9. Verdeel de geschilde appels in stukken zo groot als de stukken aardappel.
  10. Voeg ze bij de aardappels in de pan.
  11. Strooi wat zout in de pan en zet deze op.
  12. Breng de inhoud aan de kook en temper de warmtebron.
  13. Laat de inhoud in 20 minuten gaar koken.
  14. Snijd het spek in repen of blokjes van 1,5 cm breedte.
  15. Rasp de 2 zure appels.
  16. Controleer of de aardappels en appels gaar zijn.
  17. Giet overtollig kooknat uit de pan in een kommetje en maak de inhoud van de pan fijn.
  18. Doe de geraspte appels in de pan.
  19. Proef de stamppot en voeg daaraan naar smaakzout, peper, stroop, kaneel en nootmuskaat toe.
  20. Warm de stamppot op en maak deze smeuïig door toevoeging van het afgegoten kooknat.
  21. Leg het spek op de hete bllksem of roer de blokjes spek erdoor.