Rob's kookboek

Poeletstoofpot

Bereidingstijd
  • 50 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 400 g grofgesneden varkenspoelet
  • peper
  • zout
  • 1 kleine mespunt gemalen foelie
  • 3 eetlepels olie
  • 1 middelgrote grofgesneden ui
  • 1 flinke mespunt marjoleinpoeder
  • 200 g panklare sperziebonen
  • 750 g geschilde aardappels
  • 4 dunne panklare struiken bleekselderij
  • 1 vleesbouillontablet
  • 2 middeldikke panklare preien
  • 200 g gewassen bladeren witte of Chinese kool
  • 3 eetlepels kleingeknipte peterselie of selderij
  • 2 eetlepels aardappelmeel of maïzena
  • 200 gram gepelde tomaten
  • worcestersaus of aroma
Tip van de kok
  • Dit gerecht kan naar eigen smaak worden samengesteld. Gebruik een groente die niet te snel en niet te zacht gaarkookt. De ingrediënten met de langste kooktijd moeten het eerst in de kookpan worden gedaan.
  • Serveer een deel van de saus apart bij de stoofpot. Garneer die saus dan in de serveerschaal met de partjes tomaat en de peterselie.
Bereidingswijze
  1. Bestrooi het varkenspoelet met peper, zout en wat foeliepoeder.
  2. Laat de olie in de vleespan goed warm worden.
  3. Bak daarin het poelet rondom even aan.
  4. Laat het vlees niet te zeer kleuren.
  5. Voeg de ui toe en fruit die glazig.
  6. Voeg de marjolein toe.
  7. Schenk 600 milliliter kokend water in de pan.
  8. Breng het water aan de kook.
  9. Sluit de pan en temper de warmtebron.
  10. Snijd de bonen overdwars in 2 of 3 stukken.
  11. Snijd de aardappels in blokjes, zo groot als forse dobbelstenen.
  12. Doe de bonen en de aardappels in de pan.
  13. Breng de inhoud weer even aan de kook en laat alles daarna zacht doorkoken.
  14. Snijd de struiken selderij overdwars in vingerbrede repen.
  15. Doe die met het bouillontablet in de pan.
  16. Schep de inhoud even om.
  17. Verdeel de preien overdwars in vingerbrede stukken.
  18. Doe hetzelfde met de kool.
  19. Was beide groenten in het vergiet met veel lauwwarm water.
  20. Laat ze uitlekken en schep de prei en de kool door het mengsel in de pan.
  21. Voeg aan het kookvocht naar smaak nog zout toe.
  22. Sluit de pan weer als de inhoud kookt en draai de warmtebron lager.
  23. Snijd de tomaten overlangs in smalle partjes en verwijder de zaden.
  24. Controleer of het poelet, de boontjes en de aardappels bijna gaar zijn.
  25. Leg het deksel een beetje schuin op de pan.
  26. Giet het kooknat in de steelpan.
  27. Laat dit even inkoken.
  28. Roer van het aardappelmeel met koud water een papje.
  29. Bind daarmee het kooknat in de steelpan.
  30. Voeg hieraan de partjes tomaat en de peterselie toe.
  31. Maak de saus pikant van smaak met peper, zout en worcestersaus.
  32. Schep de saus door het gerecht in de vleespan.
  33. Serveer het gerecht zo warm mogelijk.