Rob's kookboek

Winterse stoofschotel

Bereidingstijd
  • 45 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 750 g licht gerookt spek
  • peper
  • zout
  • 1 klein laurierblad
  • 100 gram gesnipperde ui
  • 800 gram panklare winterpeen
  • 1 vleesbouillontablet
  • 1-1,5 kg geschilde aardappelen
  • 500 g pankiare witte kool
  • 1½ eetlepel aardappelmeel of maizena
  • worcestersaus
  • eventueel 3 eetlepels klein geknipte peterselie
Tip van de kok
  • Licht gerookt spek wordt vaak verkocht onder de naam zuurkoolspek.
  • Vervang het spek door casselerrib.
  • Kook het gerecht niet langer dan noodzakelijk, zodat de aardappelen en groente enigszins stevig blijven.
  • Kook het gerecht met minder water, als geen saus behoeft te worden gemaakt; deze saus is echter zeer smakelijk.
Bereidingswijze
  1. Verwijder de eventuele zwoerd en snijd het spek in 8 lapjes.
  2. Breng in de pan een flinke bodem water aan de kook, doe daarin het vlees met laurier en ui en laat het water in de gesloten pan zacht koken.
  3. Was de peen, snijd die overlangs in parten of plakken en verdeel die in stukken van ongeveer 5 cm.
  4. Doe die in de pan en voeg het bouillontablet toe.
  5. Snijd de aardappelen in niet te kleine stukken van ongeveer gelijke grootte, schep die door de inhoud van de pan en vul zonodig het kooknat met wat warm water aan.
  6. Gebruik zout naar smaak.
  7. Snijd uit de kool de dikste delen van de stronk en verdeel de groente in tamelijk grote stukken.
  8. Leg die in de pan, zorg dat ailes weer zacht kookt en sluit de pan.
  9. Controleer na 10-12 minuten of de wortelen en de aardappelen gaar zijn.
  10. Schep alle vaste bestanddelen met de schuimspaan uit de pan in de serveerschaal; houd die even warm.
  11. Roer in het kommetje het aardappelmeel aan met weinig koud water.
  12. Bind daar het kooknat van de stoofpot mee; voeg warm water toe als de saus dikker dan gewenst is.
  13. Maak de saus pikant van smaak met peper, zout en sojasaus.
  14. Roer er de peterselie door.
  15. Serveer de saus apart bij de stoofschotel.