Rob's kookboek

Abrikozen met schuimkop

Bereidingstijd
Benodigdheden voor 4 personen
  • 1 blik (820 g) abrikozen op zware siroop
  • 2 eetlepels witte basterdsuiker
  • 3 eetlepels cognac of apricot brandy
  • 1 mespuntje gemberpoeder
  • 1 ei
  • 4 druppels citroensap
  • 50 g suiker
  • 50 g gepelde hazelnoten, amandelen of amandelsnippers
Tip van de kok
  • Gebruik van de grill is niet noodzakelijk.
  • Garneer eventueel met heel weinig kaneel of cacaopoeder.
  • Vervang de cognac door 2 eetlepels limonadesiroop en 1 eetlepel citroensap.
  • Gebruik verse abrikozen. Laat ze, als ze geschild en ontpit zijn, even wellen in een bodem water met suiker en citroensap. Hierdoor worden ze wat zachter.
Bereidingswijze
  1. Zet de zeef op de kom en laat de abrikozen in de zeef uitlekken.
  2. Houd ongeveer 20 halve abrikozen apart en maak de rest tot moes met behulp van de roerzeef of de snijmixer.
  3. Roer de basterdsuiker en het gemberpoeder door elkaar en meng dit met de abrikozenmoes.
  4. Doe er daarna de cognac bij.
  5. Voeg in gedeelten de uitgelekte siroop toe tot de moes de dikte van een dikke saus of vla heeft.
  6. Klop het eiwit stijf in een goed gewassen en gedroogde kom, waarin geen enkel vetspoortje te vinden is.
  7. Voeg 1/3 deel van de suiker toe en ga door met kloppen.
  8. Doe er tijdens het kloppen het citroensap druppelsgewijs bij.
  9. Voeg ook de rest van de suiker in gedeelten toe.
  10. Verwarm de grill voor.
  11. Hak de hele noten wat kleiner op 4 noten na voor de garnering.
  12. Verdeel de halve abrikozen over de coupes en houd 2 halve abrikozen achter.
  13. Strooi de stukjes noot over de abrikozen in de coupes en verdeel de abrikozenmoes over de coupes.
  14. Klop het eiwit nog even op en verdeel het over de coupes.
  15. Laat het schuim onder de grill even kleuren en garneer met een kwart abrikoos en met een hazelnootje.