Rob's kookboek

Abrikozenmousse

Bereidingstijd
  • 35 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 500 g verse zachte abrikozen
  • 150 g kristalsuiker
  • 250 ml slagroom
  • 1 zakje roomversteviger
  • 2-5 eetlepels witte basterd- of kristalsuiker
  • 2-4 eetlepels abrikozen-, sinaasappellikeur of kirsch
  • eventueel suikerfiguurtjes voor de garnering
Tip van de kok
  • Gebruik in plaats van verse abrikozen verse perziken of nectarines. Gebruik in dat laatste geval de bijbehorende siroop en citroensap om de smaak wat op te halen.
  • Soms moet nog suiker worden toegevoegd.
  • Maak, als een ijsmachine voorhanden is, van de mousse zeer smakelijk ijs. Voeg wat meer suiker en likeur toe omdat door de koude de smaak van de mousse minder wordt. Invriezen in vriesvak of diepvriezer lukt ook, maar schep de mousse na 15 minuten even om.
Bereidingswijze
  1. Kerf de abrikozen aan de onderzijde kruisgewijs in.
  2. Dompel de vruchten na elkaar onder in bijna kokend water en na ongeveer ½ minuut in koud water.
  3. Ontdoe de abrikozen van de velletjes.
  4. Snijd de vruchten doormidden en verwijder de pitten.
  5. Breng in de steelpan 150 ml water aan de kook en los daarin de suiker op.
  6. Laat de vloeistof even hard doorkoken en doe er dan de stukken abrikoos bij.
  7. Laat het stroopje nog 3 minuten koken.
  8. Schep de stukken abrikoos daarin af en toe even om.
  9. Leg 6 halve abrikozen apart voor de garnering van het dessert.
  10. Maak de inhoud van de pan met behulp van een zeef of een mixer zeer fijn.
  11. Zet de abrikozenmoes afgedekt in de koelkast.
  12. Klop de slagroom met de volgens de aanwijzingen op het zakje te gebruiken roomversteviger en 2 eetlepels suiker zo stevig dat die zou kunnen worden gespoten.
  13. Houd daarvan 4 volle eetlepels apart.
  14. Controleer of de abrikozenpuree al is bekoeld en klop er 2 eetlepels likeur door.
  15. Spatel de puree luchtig door de slagroom.
  16. Zet de kom afgedekt in de koelkast.
  17. Plaats de 4 te gebruiken coupes of glazen schaaltjes in de koelkast.
  18. Bedruppel de apart gelegde halve abrikozen met wat likeur.
  19. Snijd de halve vruchten in stukken van ongeveer gelijke grootte.
  20. Proef het dessert en spatel er desgewenst nog basterdsuiker en likeur door.
  21. Verdeel de mousse over de coupes en garneer die met de stukken abrikoos en suikerfiguurtjes of met de achtergehouden slagroom.
  22. Dien het dessert koel, maar niet direct uit de koelkast op.