Rob's kookboek

Ananasmousse

Bereidingstijd
  • 20 minuten
Koeltijd
  • ½-1 uur
Benodigdheden voor 4 personen
  • 175 g gemberbiscuits
  • 50 g bruine basterdsuiker
  • 50 g boter
  • 1 blik (480 gram) ananas op zware siroop of schijven verse ananas met 60 gram suiker
  • 1 flacon citroenaroma
  • 2 grote eieren
  • 40 g suiker
  • 125 ml slagroom
  • gekonfijte kersen
Wijntip
Tip van de kok
  • Vervang de ananas door bijvoorbeeld kiwi, mango, perzik, nectarine of gemengde vruchten.
  • Voeg in plaats van citroenaroma wat vruchtenlikeur toe zoals Cointreau, Benedictine, Pisang Ambon, Maraskijn, of Apricot Brandy.
  • Andere biscuits zijn ook bruikbaar in dit nagerecht, bijvoorbeeld bitterkoekjes.
Bereidingswijze
  1. Rol of stamp de harde biscuits fijn en roer de suiker erdoor.
  2. Laat de boter in de koekepan goed warm worden.
  3. Bak onder geregeld omscheppen het biscuitkruim mooi van kleur.
  4. Laat dat afkoelen.
  5. Laat de ananas uit blik uitlekken.
  6. Vang de siroop op.
  7. Zet 4 schijven ananas apartvoor de garnering.
  8. Snijd de overige schijven in 5 stukken.
  9. Hak de helft daarvan zeer fijn.
  10. Schep de fijngemaakte ananas door de siroop en voeg een paar druppels citroenaroma toe.
  11. Kook bij gebruik van verse ananas zelf een siroop van de suiker met 5 eetlepels water.
  12. Bebandel de ananas verder hetzelfde als de ananas uit blik.
  13. Klop de eieren met de suiker in de steelpan lichter van kleur en enigszins schuimig.
  14. Voeg de room en 3 eetlepels van de siroop met ananassnippers toe.
  15. Verwarm ondervoortdurend kloppen de inhoud van de pan op een matige warmtebron of au bain-marie (zet de pan in een andere pan met bijna kokend water).
  16. Klop tot de mousse zeer stevig is geworden.
  17. Neem de pan van het fornuis en klop tot de mousse is afgekoeld.
  18. Proef de mousse en maak deze op smaak af met wat citroenaroma en wat suiker.
  19. Verdeel de stukjes ananas en de snippers met siroop over de coupes.
  20. Strooi daar de gebakken biscuitkruimels in.
  21. Vul de coupes verder met de roomvla.
  22. Garneer met de schijven ananas en de kersjes.
  23. Serveer het dessert koel, eventueel regelrecht uit de koelkast.