Rob's kookboek

Choco-coupe-speciaal

Bereidingstijd
  • 20 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 150 g pure chocoladerepen of couverture
  • 5 eetlepels sinaasappelsap
  • 3 handperen
  • 125 ml slagroom
  • 2 eetlepels basterdsuiker
  • 150 g crême fraiche
  • 3 eetlepels cognac
  • enkele gepelde noten of 1½ eetlepel chocoladehagelslag of chocoladevlokken
  • 4 biscuitjes of ijswafeltjes
Tip van de kok
  • Met dit recept kunt u veel variëren.
  • Vervang de peren door ander zacht, vers fruit of vruchten uit blik.
  • Gebruik in plaats van room koude (eventueel opgeklopte) vanilie- of hopjesvla; het sinaasappelsap en de cognac kunnen vervangen worden door ander vruchtesap en sterke koffie of een likeur.
  • Chocolade leent zich voor veel combinaties, maar het goed smelten van de chocolade kosttijd en aandacht. In ruil daarvoor krijgt u een mooi glanzende donkere chocoladesaus (chocoladefondue).
  • Wordt de chocolade te heet of komt er vocht bij, dan verdwijnt de glans en is het moeilijk glad te krijgen.
  • Zet de chocolade nooit rechtstreeks op de warmtebron: deze wordt bitteren verbrandt bijna onmiddellijk.
Bereidingswijze
  1. Rasp de chocolade of snijd deze met het mes klein.
  2. Doe de chocolade in het kommetje en zet dat in de steelpan met een bodem warm water.
  3. Houd het water warm op een laaggedraaide warmtebron, maar laat het niet te heet worden.
  4. De chocolade mag niet warmer dan 35-37°C worden.
  5. Er mag geen water bij de chocolade komen!
  6. Langzaam smelten.
  7. Schil de peren en verdeel ze in vier stukken.
  8. Snijd elk stuk peer overlangs nog 1-2 keer door.
  9. Druppel het sinaasappelsap op de stukken peer en verdeel die over de glazen coupes of schaaltjes.
  10. Klop de room stijf met de suiker en spatel er dan licht en luchtig vlug de crême fraîche door.
  11. Voeg voorzichtig en naar smaak de cognac bij de room.
  12. Schep de room in de coupes of schaaltjes.
  13. Roer de inmiddels gesmolten chocolade tot deze een gladde saus is.
  14. Schenk de gesmolten chocolade over de coupes of schaaltjes.
  15. Garneer met de noten en de biscuitjes.
  16. Serveer het dessert direct of korte tijd na de bereiding.