Rob's kookboek

Chocolademousse

Bereidingstijd
  • 20 minuten
Koeltijd
  • 20 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 200 g pure chocoladerepen
  • 2 eetlepels sterke koffie
  • 2 eieren
  • 4 eetlepels suiker
  • 100 ml slagroom
Tip van de kok
  • Vervang de koffie door 2 eetlepels crême de cacao, cognac of rum.

Omdat dit dessert erg machtig is, wordt het in kleine porties opgediend.

Bereidingswijze
  1. Breek de repen in stukjes.
  2. Doe deze met de koffie in een kleine pan en zet deze pan in bijna kokend water.
  3. Roer af en toe met een garde en laat de chocolade smelten.
  4. Splits de eieren en klop de dooiers met 1 eetlepel van de suiker schuimig.
  5. Klop het eiwit stijf in een goed gewassen vetvrije kom met een schone garde.
  6. Voeg 3 eetlepels van de suiker toe aan het opgeslagen eiwit en klop het schuim zo stijf, dat het met een mes in plakjes te snijden zou zijn.
  7. Klop de slagroom stijf met 1 eetlepel van de suiker.
  8. Roer de gesmolten chocolade door de eierdooiers.
  9. Spatel de slagroom door de eierdooiers met chocolade en schep het eiwitschuim er bij.
  10. Spatel alles vlug en voorzichtig door elkaar.
  11. Roer niet en stop met spatelen pas als er geen vlokken eiwit of room meer zijn te zien.
  12. Zet de kom afgedekt in de koelkast en laat die 20 minuten afkoelen.
  13. Schep de mousse korte tijd voor het gebruik over in coupes of glazen.