Rob's kookboek

Crème Catalan

Benodigdheden
  • 500 ml slagroom
  • 6 eidooiers
  • 200 g suiker
  • 1 vanillestokje
Bereidingswijze
  1. Verwarm de slagroom met het doorgesneden vanillestokje op zacht vuur.
  2. Klop ondertussen de eidooiers met 150 gram suiker totdat de massa schuimig is en licht van kleur.
  3. Haal het stokje uit de room en schenk onder voortdurend kloppen langzaam bij de eidooiers.
  4. Geef de crème in beboterde vuurvaste schaaltjes en zet deze 45 minuten au bain marie in een oven van 175°C.
  5. Het water moet halverwege de schaaltjes reiken.
  6. De crème is klaar wanneer een erin gestoken mes er schoon uitkomt.
  7. Laat dan de crème in de koelkast door en door koud worden.
  8. Wanneer de crème afgekoeld is strooien we er de rest van de suiker over en zetten de schaaltjes onder de grill, zodat de suiker caramelliseert.
  9. Zorg ervoor dat hij niet verbrandt.
  10. Laat daarna de crème weer afkoelen in de koelkast, tot aan het moment van serveren.